Nagyváradra érkezik a TIFF

Szeptember 7–9. között több mint 30 filmet vetítenek majd a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) keretében Nagyváradon, több helyszínen is.

A TIFF-et több éve rendezik meg az ország más városaiban, Nagyváradra első alkalommal jönnek. Amint az Tudor Giurgiu fesztiváligazgató, és Mihai Jurca, a Nagyvárad és a Régió Turizmusfejlesztési Egyesületének vezetője közös sajtótájékoztatóján ma elhangzott, kihívást jelentett a helyszínek kiválasztása, Nagyváradon ugyanis a multiplexeken kívül nincs moziterem. Az önkormányzat tervezi ugyan a volt Szabadság mozi helyreállítását, de erre egyelőre nem sikerült uniós forrásokat találni.

Péntekről vasárnapig tehát a Partiumi Keresztény Egyetemen, a színházban, a Cion zsinagógában, a várban, a Lokál teraszán (Nagysándor utca) és a főtéren vetítenek majd filmeket, rendeznek közönségtalálkozókat, a zsinagógában mozi-koncerteket is tartanak. A szabadtéri vetítéseken a közönségbarát filmeket, a beltérieken inkább tematizált válogatásokat – dokumentumfilmek, rövidfilmek – láthatnak majd a nézők. A főtéri vetítések ingyenesek, egyébként 10 lejbe kerül egy belépő. A jegyeket a Szent László (ma Unirii) téren már árusítják.

Néhány filmnek az országos bemutatója lesz Váradon, és filmfesztiválokon díjat nyert alkotásokat is láthatnak a nézők a hétvégén. Bár a TIFF-nek igényes, kétnyelvű – magyar és román – tájékoztató füzete készült, a részletes programot csak román nyelven tettek közzé a fesztivál oldalán: http://tiff.ro/tiff-oradea/program.

2018.09.05
Galéria
Tudor Giurgiu és Mihai Jurca
Jegyek már kaphatók a főtéren felállított bódéban
Kulcsszavak: