A költözés nem jelent elválást

Szeptember 6-ától, csütörtöktől kezdve immár hivatalosan is a csak a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség használja a püspöki palotát. A Körösvidéki Múzeum kiköltözése után aláírták az épület átadási-átvételi protokollumát.

Aurel Chiriac, a kiköltözött Körösvidéki Múzeum igazgatója, Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök és Böcskei László római katolikus megyés püspök látta el kézjegyével a barokk palota átadásáról-átvételéről szóló jegyzőkönyvet a sajtó nyilvánossága előtt. Az esemény záró aktusaként Böcskei László megkapta Pásztor Sándortól a palota kulcsát, és tovább is adta Matuz Zsolt projektmenedzsernek, aki a műemlék épület felújítását felügyeli.

Aurel Chiriac köszöntötte a megjelenteket, köztük Cseke Attila szenátort és Szabó Ödön parlamenti képviselőt, és felidézte, hogy 47 éven át adott otthon az épület a múzeumnak, ő maga ebből 43 évet dolgozott ott. Hozzátette: nagyon jól együttműködtek az elmúlt tíz évben a megyés püspökkel, és az együttműködés folytatódni fog, hiszen a felújítás alatt álló palotában is lesz múzeumi rész. Az igazgató azt is elmondta, hogy a múzeum új székhelyén, az egykori hadapródiskolában az ősz folyamán is meglepetésekkel várják majd a látogatókat. A Körösvidéki Múzeumnak az itteni megnyitása utáni első évben, tehát tavaly májustól idén májusig 70 ezer látogatója volt, árulta el Aurel Chiriac.

Pásztor Sándor tanácselnök felidézte: amikor két évvel ezelőtt átvette a megyei tanács vezetését, közel tízmillió euró hiányzott a múzeum újranyitásához, azóta öt, majd 2,7 millió eurót sikerült pályázaton nyerniük, a különbözetet pedig a megyei önkormányzat saját forrásaiból fedezte. Az elöljáró köszönetet mondott mindazoknak, akik segítettek abban, hogy jó véget érjen a többéves elakadás után újraindított folyamat.

Böcskei László megyés püspök felidézte elődje, Tempfli József alakját is, és a jelenlegi helyzetet a normalitás szóval jellemezte, több szempontból nézve is. A katolikus püspökség közel ezer éve jelen van a város szellemi és kulturális életében, egy társadalom pedig egymás kölcsönös elfogadására és tiszteletére épülhet. Fontos, hogy a püspökség folytassa hagyományait, részt vállaljon a város szellemi és kulturális életében, tette hozzá az egyházi vezető, ehhez azonban a normalitás egy másik aspektusa, a nyitottság és az elfogadás is szükséges. Böcskei László is hangsúlyozta: a múzeum kiköltözése nem jelent végleges elválást, és az is elmondta: várhatóan a jövő héten ismét megmutatják a nyilvánosságnak, hol tartanak a felújítási munkálatokkal.

2018.09.06
Galéria
Pecsét és aláírás: immár a palota egészét a püspökség használhatja
A kulcs a projektmenedzserhez került