Rendhagyó tanévnyitó Nagykágyán

A tanévkezdés nemcsak a hagyományos értelemben vett új időszakot jelenti a Nagykágyai Szakképző Líceum tanulói számára, az iskola is új korszak és ugyanakkor új kihívások előtt áll. A Bihar Megyei Tanács által beindított duális képzési rendszer egyik központja ugyanis a nagykágyai líceum lett, ahol hegesztő szakot indítottak be a német szakoktatási modell, illetve az országszerte híres Kronstadt minta alapján.

A székelyhídi önkormányzat által, pályázatok útján mintegy ötmillió euróból példásan felújított iskolakomplexum udvarán összegyűlt tanulókhoz és szüleikhez elsőként Karancsi Béla iskolaigazgató szólt, üdvözölve mindenkit a megye egyik legmodernebb tanintézetében és sikeres évet kívánva az új és a régi diákoknak egyaránt. Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere szintén köszöntötte a megjelenteket és azt kívánta, hogy legyenek nyitottak a tanulásra, használják ki bátran a lehetőségeket és kamatoztassák majd azt a tudást, amire itt szert tehetnek.

A Bihar Megyei Tanács részéről Borsi Imre Lóránt vett részt a rendhagyó tanévnyitón, a duális, vagyis a kétpólusú oktatási rendszer bevezetését emelte ki mint a Nagykágyai Szakképző Líceum egyik fő különlegességét. Mint már ismert, a megyei tanács a Kronstadt modell alapján három helyszínen, Kágya mellett Vaskohszikláon (Ștei) és Belényesben indította be a duális képzést, amelynek lényege, hogy a szakképesítést az iskola közösen végzi a vele szerződött cégekkel, a duális oktatási rendszerben részvevő diákok pedig havi ösztöndíjat kapnak, melyet az iskola és az illető cégek közösen biztosítanak a tanulóknak. A diákok a szakmai gyakorlatot a cégeknél végzik el, ezért a jól teljesítő szakmunkások az iskola végeztével szinte biztos állás tulajdonosai.

Borsi Imre Lóránt, aki a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke is egyben, hangsúlyozta, hogy az RMDSZ országos és megyei programjában is kiemelt helyen szerepel a szakoktatás megerősítése. A Szövetség által vezetett megyei önkormányzat pedig egy jól bevált módszert alkalmazva ülteti gyakorlatba az RMDSZ programjában rögzített célokat. „A szakoktatási hálózat megerősítése és a duális képzés beindítása egy jól megtervezett folyamat része. Az elképzelésünk nemcsak annyiból áll, hogy szakembereket képezzünk, arra is gondoltunk, hogy ők hol helyezkedhetnek majd el az iskolák elvégeztével. A duális képzési rendszernek köszönhetően a cégek alkalmazzák azokat a diákokat, akik náluk gyakorlatoztak és helytálltak, ugyanakkor a többieknek is jó lehetőséget kínál majd a helyi munkaerőpiac bővítése, az ipari park megépítése Székelyhídon, ahol – ahogyan a sajtóban már olvasható volt – meg is történtek az első lépések a megvalósítás érdekében” – hangsúlyozta Borsi Imre Lóránt.

Közlemény

2018.09.12
Galéria
Kulcsszavak: