Székelyhídra került idén a Bodola Gyula-díj

Nyolcadszor adták át az RMDSZ Bihar megyei szervezete által alapított Bodola Gyula-díjat, amellyel a megyében futballozó magyar nemzetiségű tehetséges, fiatal sportoló egész éves teljesítményét ismerik el.

Az első kiírásban, 2011-ben Biharra, 2012-ben Hegyközpályiba, 2013-ban Mihályfalvára, 2014-ben Nagyszalontára, 2015-ben a Belényesi-medencébe, 2016-ban Borsra, tavaly ismét Nagyszalontára került az elismerés, idén pedig új helyszínre, Székelyhídra vándorolt. A RMDSZ most is neves szakembereket felvonultató jelölőbizottságot hozott létre, ebben Jenei Imre mesteredző mellett Muzsnay Zsolt volt válogatott játékos és Boros Péter, a megyei labdarúgó-egyesület főtitkára kapott helyet.

A 2017–2018-as fociidény kiértékelése után a testület Kaszoni Ákosnak, a Székelyhídi Törekvés fiatal játékosának ítélte oda a díjat. A fiatal labdarúgót Boros Péter mutatta be a jelenlévőknek a július 19-én a Bihar Megyei Tanács tárgyalójában megtartott díjátadón. Jelen volt Pásztor Sándor megyei tanácselnök, Cseke Attila szenátor, a Szövetség megyei szervezetének elnöke, Szabó Ödön parlamenti képviselő. Rácz-Gál Szabolcs, az RMDSZ megyei szervezetének sportért felelős ügyvezető alelnöke és elődje, a ceremóniamester szerepét beöltő Botházy Nándor szintén részt vett az eseményen. A díjat, rövid gratuláció mellett, Cseke Attila adta át Kaszoni Ákosnak, majd Szabó Ödön és Pásztor Sándor is méltatta az érmelléki tehetséget.

Kaszoni Ákos 1999. március 2-án született Nagyváradon. Hegyközszentmiklóson kezdett focizni, 2014-ben lett először leigazolva, s rögtön a „mély vízbe” dobták, ugyanis fiatal kora ellenére a megyei bajnokságban, a felnőttek között bizonyíthatott. Három évet töltött a Toldyban, s ott a védekezésből és a gólszerzésből is kivette a részét. Tavaly nyáron igazolt Székelyhídra, s a 21 év alatti szabály adta lehetőséggel élve, jobbhátvédként alapemberévé vált a „Törinek”. Az őszi idénytől kezdőként lépett pályára, s megbízható tagja lett az együttesnek. A mérkőzések mellett az edzéseken is öntudatosan vett részt, nagy munkabírásról tett tanúbizonyságot, s nem illetődött meg a tapasztalt „örek rókák” társaságától sem.

A Bodola Gyula-díjat az RMDSZ Bihar megyei szervezete 8 évvel ezelőtt azzal a nem titkolt céllal alapította, hogy a labdarúgás területén is kapcsolatot teremtsen a dicső múlt és a remélhetőleg fényes jövő között. A szervezet a fiatal, tehetséges és nem utolsósorban magyar nemzetiségű labdarúgókat igyekszik ösztönözni a folytatásra és a továbbfejlődésre. Az elismerés névadója a Nagyváradhoz, illetve Bihar megyéhez szorosan köthető labdarúgó, aki méltó képviselőjeként az erdélyi magyarságnak, a határváltoztatások következtében helyt kellett és helyt tudott állni 13 alkalommal a magyar és 48 alkalommal a román válogatottban is. 1943-ban az év játékosának is megválasztották Magyarországon.

 

2018.09.15
Galéria
Kaszoni Ákos Cseke Attilától vette át a díjat
Kulcsszavak: