Váradi pontszerző is volt a női kosárlabda Eb-n

Kétség sem férhet hozzá, hogy Nagyvárad nemcsak bekerült a nemzetközi kosárlabda-körforgásba, hanem egyre fontosabb szerepet is kap benne. Legutóbb U20-as női Európa-bajnokságnak adott otthont.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is rangos nemzetközi női kontinenstornának adott otthont Nagyvárad, mégpedig a 20 év alatti válogatottak B csoportos küzdelmének. Az utóbbi nyolc év során ez volt a hatodik felnőtt vagy ifjúsági Európa-bajnokság, amelynek házigazdája Nagyvárad (kétszer más városokkal közösen), ám először fordult elő, hogy a román válogatottnak nem sikerült teljesítenie az előzetes elvárásokat.

Csak érdekességként említjük meg, hogy 2011-ben a női U18-as válogatott nagy küzdelemben harcolta ki a bennmaradást az A csoportban, öt évvel később a 16 év alatti gárda pedig második lett a B csoportban, ezzel feljutott az élvonalba. A férfi utánpótláscsapatok közül tavaly a 20 év alatti válogatottnak tapsolhattak a váradiak: megnyerte a B csoport küzdelmét, idén pedig az A csoportban szerepelhetett.

 

Orbánnak is tapsoltak

Visszatérve az idei női tornára, a házigazda román válogatottban váradi tehetség is pályára lépett. A még csak 18 éves Orbán Nikolett a Mihai Eminescu Főgimnáziumban kezdte sportpályafutását (edzője Suzana Onaca volt), öt mérkőzésen lépett pályára a kontinenstornán, s bár két évvel fiatalabb volt vetélytársainál, nem illetődött meg a meccseken. Végül 8 ponttal és három lepattanóval zárta az Európa-bajnokságot, amelyen 20 percet töltött a pályán. A váradi beállónak szerettei, ismerősei és barátai is a lelátóról szurkoltak.

 

Elmaradt a feljutás

A román válogatott magabiztos teljesítménnyel (három győzelem és egy vereség) jutott tovább csoportjából, s egészen az elődöntőig menetelt, ám ott kiélezett csatában (65–62) kikapott a későbbi győztes csehektől, majd a bronzéremért vívott mérkőzésen ismét alulmaradt a litvánokkal szemben (53–48). Utóbbi vereség miatt a csapat jövőre is a B csoportban szerepelhet. A csehek mellett a fehéroroszok és a litvánok jutottak fel az elitbe.

A román csapat mérlege négy győzelem és három vereség volt. A torna álomcsapatában a fehérorosz Aryba Masko, a litván Gabija Meskonyte, a török Ilayda Guner, illetve a brit Savannah Wilkinson kapott helyet. Az Eb legjobbjának a cseh Veronika Voráckovát választották a szervezők.

A torna végeredménye: 1. Csehország, 2. Fehéroroszország, 3. Litvánia, 4. Románia, 5. Törökország, 6. Izrael, 7. Ukrajna, 8. Bulgária, 9. Görögország, 10. Nagy-Britannia, 11. Dánia, 12. Izland.

2018.09.15
Galéria
A váradi kontinenstorna dobogósai
Orbán Nikolett