Hortobágytól Szalacsig vezetnek a hidak

A magyarországi Hortobágy település és a romániai Szalacs község közös környezetvédelmi pályázatának nyitókonferenciáját június 30-án tartották. Az eseménynek az ottományi Komáromy-kúria adott otthont.

Szalacs község „kacsingatása” az országhatáron túlra nem új keletű. Testvértelepülésekkel fenntartott kapcsolatai sem satnyultak megszokássá, mint ahogyan az némelykor másutt megtörtént. Az Érmellék egyik leglátványosabb beruházása épp a határon átívelő új projekt nyitókonferenciájának otthont adó ottományi kúria megmentése volt, ezt a Gyulán székelő Körös-vidéki Vízügyi Igazgatósággal közös pályázatukkal sikerült kivitelezniük. A helyi vezetők mellett a megye irányítóinak is hathatós szerep jutott ezeknek a kapcsolatoknak a létrejöttében. A gyulaiakkal közös pályázat előmozdítója Pásztor Sándor mostani Bihar megyei tanácselnök volt, akkoriban vízügyi aligazgatóként ténykedett. A hortobágyiakkal való együttműködés megteremtéséért pedig Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés alelnöke járt közben, és maga is jelen volt az ottományi rendezvényen.

Horváth Béla, Szalacs polgármestere úgy vélte, hogy közösségi érdekek érvényesítése esetén nem áll meg a közmondás, miszerint ami nem megy, azt nem kell erőltetni. Éppen ellenkezőleg! Ilyen hozzáállásnak köszönhető ennek a projektnek az elindítása is, hisz amikor látták, hogy lemaradnak a finanszírozásról, politikai támogatást kértek a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnökétől. „Először nem ment, hát erőltettük” – mondta a polgármester a termet megtöltő hallgatóság előtt. Majd szólt Hortobágy község és Szalacs kapcsolatáról s arról, hogy a két természeti régió szervesen kötődik egymáshoz. Az egykori sóút, a hortobágyi kilenclyukú híd és annak „kisöccse”, a szalacsi négylyukú is kapcsolódási pont a két település között.

Vincze Andrásné, Hortobágy polgármestere kivetítő segítségével mutatta be a világörökség részét képező Hortobágyi Nemzeti Parkot, melyet Magyarországon elsőként hoztak létre, 1973-ban.

A Hídtól hídig névvel indított projekt kifutási ideje 2020 augusztusa, vezető partnere, Szalacs több mint 900 ezer euróval gazdálkodik. Az 1,4 millió euró összfinanszírozású pályázat fennmaradó része jut Hortobágynak. A magyarországi partner egyebek mellett fényszennyezésmentes közvilágítás létrehozását tervezi (több mint 300 lámpatestet szerelnek fel), tanösvényeket épít ki, természetvédelmi táborokat szervez, a projekt kivitelezésének fázisairól pedig fotóalbumot és filmet készít. Szűcs György helyi kultúrfelelős, a konferencia moderátora elmondta, hogy Szalacson a hidat újítják fel, bicikliutat, tanösvényt hoznak létre, és egy információs irodát nyitnak, ahol a térség természeti értékei iránt lehet majd érdeklődni.

Bulcsu László méltatta a két megye vezetőinek együttműködését, majd ismertette az Európai Unió pályázati rendszerére vonatkozó azon törekvést, hogy ne a pályázó idomuljon a kiírási feltételekhez, hanem a kiírások igazodjanak az igényekhez.

Az eseményen jelen levő Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő üzent a vállalkozói szférának: rájuk is számítanak, hisz az önkormányzatok nem tudnak minden feladatot megoldani. Mint mondta, hiába vannak természeti értékeink, ha hiányzanak a megőrzésükhöz és bemutatásukhoz szükséges tárgyi feltételek. Példaként említette, hogy Nagyvárad és Nagykároly között nincs olyan szálloda, amely egy autóbusznyi vendéget fogadni tudna.

A találkozó a témához kapcsolódó csoportos műhelymunkával zárult.

2018.09.15
Galéria
Szalacs négylyukú hídja, a híres hortobágyi kilenclyukú „kisöccse”
Vincze Andrásné polgármester mutatta be Hortobágyot
Sokan eljöttek a nyitókonferenciára