Néptánctábor a margittai magyar iskolában

A margittai Horváth János Elméleti Líceum pedagógusai igyekeznek tartalommal megtölteni a vakációs időszakot is. Évente megszervezik az angoltábort és a néptánctábort, utóbbit kézműves-foglalkozások színesítik. Ez általában egyhetes szórakozási, kikapcsolódási lehetőség, egyúttal komoly értékeket sajátítanak el a részvevők.

Az idei néptánctábort július első felében tartották meg, több mint 60 tanuló közreműködésével. Az eddigi táborok helyszíne általában Sólyomkővár volt, de most a szervezők úgy döntöttek, hogy az iskola épülete adjon otthont a nyári foglalkozásoknak. Így az eddiginél is több jelentkező volt, két korcsoportra osztották őket. A kisebbeknek (6–12 évesek) délelőtt oktattak néptáncot, szünetekben és utána kézműves-foglalkozásokon vettek részt a gyerekek. A nagyobbak (12–18 évesek) kora délután kézműveskedéssel kezdték a programot, és utána tanulták, gyakorolták a néptáncot.

A nyári tábor tulajdonképpen a tanév alatti néptáncoktatás lezárása volt, a végén a szülők előtt is számot adhattak tehetségükről, rátermettségükről a táncos lábú diákok. A féléves programot anyagilag a Gyöngyvetők Néptánccsoport civil szervezete, a ProFolk Egyesület finanszírozta egy pályázat által, melyet a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatáskezelőjéhez, a Csoóri Sándor Alaphoz nyújtottak be. Az egyesület mottója Kodály Zoltántól származik: „Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.” A tábor szervezői a ProFolk tagjai: Deák Erika, Fügedy Anikó, Almási Judit, Juhos Márta, Kléh Ákos pedagógusok. Segítőik pedig önkéntes pedagógusok: Forgács Enikő, Balazsi Emma, Könczei Erzsébet, Rohodi Helén, Zeffer Tímea, Mike Edit. A néptáncot a program egész ideje alatt, mindegyik csoportnak Forgács Zsombor, a Nagyvárad Táncegyüttes hivatásos táncosa tanította.

A nyári táborban olyanok is részt vettek, akik eddig nem táncoltak, de az egy hét alatt nagyon sokat tanultak, és megszerették. Ők valószínűleg tagjai lesznek majd a néptáncosok csapatának. A szervezők mindent megtesznek azért, hogy a modern világ ne „szippantsa fel” a gyerekeket, ne szakadjanak el a gyökereiktől. A Gyöngyvetők Néptánccsoport ebből az alkalomból bemutathatta új táncruháit, melyeket szintén a pályázati pénzből tudtak megvásárolni.

A kézműves-foglalkozásokon, előre meghirdetett program szerint, népi motívumokat festettek, babákat készítettek és öltöztettek népviseletbe, gyakorolták a textilfestést, egy-egy ruhadarabot festhettek maguknak. Az irányító felügyelők helyi tanárok, tanítók voltak. A legnagyobb érdeklődést talán a korongozás váltotta ki: a Margittához közeli Albison tevékenykedő Sárkány Szabolcs fazekasmester irányításával készíthették el a tanulók saját kerámiaedényeiket. Ebben a tevékenységben a nagyobb diákok is szép számban részt vettek. A mester bevezette a gyermekeket, pedagógusokat és a jelen lévő szülőket ennek a mesterségnek a szépségeibe. Rövid történelmi visszatekintéssel kezdte, majd beszélt a modern fazekasságról is. Gyönyörű alkotások születtek: váza, tányér, ékszertartó, kehely, macskatálka, bögre, csésze, sőt kreatív édességtartóként egy vulkán is.

A szervezők a néptáncoktatást és a nyári tábort a következő tanévben is folytatni akarják, már be is nyújtották az anyagiak előteremtésére a pályázatukat. Margittán 2004-ben elsőként a Horváth János Társaság kezdte el oktatni a néptáncot, majd 2005-ben két lelkes pedagógus, Deák Andrea és Fügedy Anikó folytatta több részvevővel. Azóta lankadatlan a néptánc és népzene iránti érdeklődés a városban. Tánccsoportjuknak a Gyöngyvetők nevet választották, s ezzel a névvel szereztek ismertséget, megbecsülést mind belföldön, mind külföldön. A program óvodásoktól végzősökig minden diáknak lehetőséget ad hagyományaink, népszokásaink, táncaink megtanulására, ápolására. Szeretettel várják a jelentkezőket.

2018.09.15
Galéria
Néptáncbemutató az iskola udvarán
Kis táborlakók és nevelőik a maguk készítette babákkal
A korongozás nagyon népszerű volt
Fazekasinasok és alkotásaik
Oklevélosztás utáni emlékfotó