Ifjúsági programok egyházi módra

A Nagyszalontai Református Egyházközség kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra, MIKLÓ ISTVÁN BOLDIZSÁR lelkipásztor vezetésével törekednek arra, hogy egész évben minél több olyan eseményt szervezzenek, amelyek közelebb viszik a fiatalságot az egyházhoz és Istenhez.

A 2018-as esztendőben jobbnál jobb rendezvényeket, táborokat kínál a nagyszalontai református közösség a fiataloknak. Ezeken az alkalmakon új barátokra tehetnek szert, illetve lélekben is gazdagodhatnak Isten igéje által. Ilyenkor általában közvetlen a légkör, és persze elmaradhatatlan a jó hangulat, tudtuk meg Mikló István Boldizsár lelkipásztortól. Arról is szívesen mesélt lapunknak, hogy pontosan milyen rendezvényeket szerveznek idén.

– Mivel több éve kiemelten foglalkozom külön az ifjúsági munkával, ezért amikor ide kerültem, ez volt a szolgálat első területe, amit igyekeztem átszervezni és megújítani. Jelenleg hetente két ifjúsági bibliaóránk van. Minden csütörtök délután a tavaly konfirmált korosztálynak, ez a 14-15 éveseket jelenti, ez a „kisifi”. A „nagyifikkel” szintén hetente találkozunk, velük péntek esténként. Ide elsősorban a 16–19 évesek járnak. Fontos még, hogy a két csoport minden hónapban egyszer közös alkalmat tart, olyankor általában az éneklésé és a játéké a főszerep.

– Mi a helyzet a fiatal felnőttekkel, számukra is vannak külön programok?

– Havonta egyszer hívjuk össze a 20+ tagjait, ez a csoport a húsz év fölötti fiatalokat és fiatal felnőtteket jelenti. Ide főleg azok járnak, akik régen rendszeresen jártak az „ifire”, de már kinőtték azt. Az egyetemisták, fiatal felnőttek, fiatal családosok tartoznak ide. Nincs igazából felső korhatár, de átlagosan 20–40 év közöttiek vannak itt.

– Mi a tematikájuk ezeknek az alkalmaknak?

– Az ifjúsági vagy a 20+ bibliaóra lényege egy téma kötetlen megbeszélése Isten igéje alapján. Sok tévhit és rossz beidegződés van az emberek fejében a fogalmakról, tanításokról. Ezeket igyekszünk eloszlatni, illetve természetesen megnézzük azt is, hogy sok időszerű társadalmi kérdésről mit mond a Szentírás.

– A fentiek mellett más ifjúsági tevékenységeket is szerveznek?

– Szintén havonta egy alkalommal tartjuk meg az ifjúsági istentiszteletünket. Ennek a neve Szalontai Ifjúsági Istentisztelet (SZIIT). Nem titkolt tervünk „sziitani” általa egy kicsit a lélek tüzét. Ezt egy előre kihirdetett vasárnapon tartjuk délután. Nem szószékes, nem palástos szolgálat, hanem olyan alkalom, amikor ifjúsági énekeket énekelünk, illetve van egy kis szeretetvendégség is. Filmklubot szintén havonta tartunk. Nem én választom a filmet, hanem a gyülekezet egyik lelkes filmrajongó tagja. Sokféle filmet megnézünk, néha még olyat is, aminek a nyelvezete elég erős. A lényeg, hogy a vetítés után beszélgetünk a film által felvetett vagy boncolgatott témáról. Nagyon izgalmas beszélgetések szoktak kialakulni. Ide a 16 év fölöttiek jöhetnek, de felső korhatár nincs. Nagyon izgalmas volt figyelni többször is, hogy az idősebb és fiatalabb korosztály miként látja ugyanazt a témát. Ezek mellett a rendszeres alkalmak mellett vannak egyházmegyei, egyházkerületi, sőt akár Kárpát-medencei szintű rendezvények is. Mivel ezeknek is sokszor szervezője vagyok, így ezekbe is be szoktunk kapcsolódni.

Mondana néhány példát?

– Ilyen például az Imaéjjel, minden év októberének egy kijelölt péntekén. Ennek az a lényege, hogy ugyanazon a napon a Kárpát-medence több pontján fiatalok együtt imádkoznak hasonló módszerek alapján. Sok fiatal nem is tudja, mennyire gazdag az imádság formája. Számtalan módon lehet imádkozni, imaközösséget tartani. Ezek az alkalmak lelkileg is nagyon megérintik az embert. Nyaranta két táborba szoktunk járni. Az egyik egy kisebb egyházmegyei tábor, ott általában 80-100 fő van. Emellett minden évben van keresztyén ifjúsági fesztivál vagy találkozó, amire el szoktunk menni, és ott szolgálunk is. Ilyen lesz az idén a IV. Válts Irányt IKE Fesztivál augusztus 14–18. között. A helyszíne Nagyenyed, és reményeink szerint nagyjából 2500 fiatalt fog részt venni rajta, főleg Erdélyből.

– Az említett rendezvényeken bárki részt vehet?

– A heti vagy havonta megtartott alkalmakat bárki látogathatja. Nem kell bejelentkezni, csak jönni. A nyári nagyobb táborokra viszont vagy a rendezvényekre, amelyekre el kell utaznunk, azokra jelentkezni kell.

– Honnan értesülhetnek a fiatalok ezekről a lehetőségekről?

– Hirdetni szoktuk ezeket az alkalmakat a vásárnap délelőtti istentiszteleteken, illetve az egyházközség Facebook-oldalán. Természetesen a fiataloknak külön csoportjuk is van a közösségi oldalon. Egyes eseményeknek külön plakátjuk van, és a hírt a helyi és megyei lapokban is igyekszünk megjelentetni.

– Hol zajlanak a programok?

– Az ifjúsági istentisztelet helye a templom. A bibliaórákat alkalomtól függően a segédlelkészlakásban (Coposu utca 1. szám), illetve az új iskolában tartjuk, az ebédlőben vagy a zsibongó részben. A filmklubnak a Peter Iskola ad otthont. Egyelőre ott elfér, de reméljük, kinőjük majd a helyet, és azt a rendezvényt is áthozzuk az új iskolába. Az alternatív alkalmaknak pedig mindig a létszámtól függően választunk helyet. Az új iskola elkészültével egyre több alkalom ide tevődik át, a központi fekvése és a megfelelő infrastruktúrája miatt.

– Milyen más terveik vannak?

– A nyári táborok és alternatív alkalmak mellett nagyobb, hosszú távú tervünk a különböző munkatársképzések szervezése. Elsősorban az ifjúsági alkalmak rendszeres résztvevőit szeretnénk képezni, hogy később ők maguk is tarthassanak ilyen foglalkozásokat, vezessenek csoportos beszélgetéseket. Illetve lelki gondozói képzéseket is szeretnénk elindítani, hogy például az iskolai és internetes zaklatás visszaszorítására eszközt adjunk a fiatalok kezébe.

2018.03.08
Galéria
Mikló István Boldizsár fontos feladatának tartja a foglalkozást a fiatalokkal
Kulcsszavak: