Baleseti kártya motorosoknak

A motorkerékpárral közlekedők biztonságát szolgálja az a baleseti kártya, melyet pénteken mutattak be a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) váradi székhelyén.

A Save and Be Saved baleseti kártyákról és azok fontosságáról az NMD székhelyén annak elnöke, Kőrösi Kristóf és a Jakab Róbert, a Hawks motorosklub képviseletében Schmidt Róbert elnök és Barna György, illetve dr. Hadrian Borcea, a gyorsmentőszolgálat vezetője beszélt. A kártya mellé a bukósisakon viselendő öntapadós matricát is kapnak a motorosok, ezen románul és angolul szerepel a „Ne vedd le a bukósisakot!” (Nu scoate casca! – Do not remove helmet!) felirat. A matricának kettős szerepe van: egyrészt figyelmezteti azokat, akik jó szándékkal bár, de hozzáértés nélkül megszabadítanák a balesetet szenvedett motorost a sisakjától, ezzel akaratlanul is rontva állapotán, másrészt a mentősöknek jelzi, hogy a sisak belsejében ott a baleseti kártya, s azon létfontosságú információkat találhatnak.

A kártya egyik oldalán a tulajdonos fényképe (ez is segítséget jelent, hiszen megtörténhet, hogy valaki kölcsönbe kapott sisakkal motorozik), neve, kórtörténete, az általa kapott kezelések és allergiái lesznek feltüntetve. Ez a mentősök és gyorsmentők dolgát könnyíti meg, hiszen ha a baleset áldozata öntudatlan, innen megtudják, szenved-e valamilyen betegségben vagy allergiában. Azt pedig nem kell külön hangsúlyozni, milyen sokat számít egy baleset áldozatának a mielőbbi, helyes kezelése és a kockázatok csökkentése. Emellett szerepel a kártyán annak a személynek a neve és telefonszáma, akit balesetkor értesíteni kell. A kártya másik oldalán az elsősegélynyújtáshoz hasznos információk és ábrák találhatók, hogy amennyiben motoros ér elsőként egy a baleset helyszínre, szükség esetén a mentők kiérkezéséig tudjon segíteni.

A baleseti kártyát Angliában kezdték el használni 2009-ben, azóta az Egyesült Államokban, Svédországban, Ausztráliában, Dániában, Finnországban, Írországban és Portugáliában is bevezették. A kártyákat megyénkben az iskolákban és egyetemeken is népszerűsítik majd, és különféle vásárokon, közösségi eseményeken is jelen lesznek azokkal. A motorosklubok képviselői elmondták, hogy nemcsak Biharban, hanem a szomszédos megyékben is van érdeklődés a baleseti kártya iránt, így vélhetően könnyen terjed majd a motorkerékpárosok között.

Egyelőre 20 ezer kártya készült el a Bihar Megyei Tanács fejlesztési és projektigazgatóságának támogatásával, ezeket az NMD székhelyén (Fekete Sas-palota) igényelhetik, bővebb tájékoztatás a titkárságtól a 0743/109–423-as telefonszámon és a  cardaccident@yahoo.com  emailcímen kérhető.

2018.09.21
Galéria
Barna György, Schmidt Róbert, Körősi Kristóf, dr. Hadrian Borcea és Jakab Róbert
Az öntapadós matrica a sisakra került
mentősök figyelmét is felhívják a munkájukat segítő kártyákra