Ülés ülést követ a váradi tanácsnál

Büntetni fogják a galambokat és macskákat etetőket, és újabb kisajátítások lesznek a városban – többek között erről döntöttek a váradi önkormányzati képviselők hétfőn megtartott szeptember havi rendes ülésükön.

A bihari megyeszékhely önkormányzati döntéshozó testülete mintegy 600 ezer euró értékű kisajátításról döntött, azokra EU-s projektek megvalósításához van szükség. Elutasítottak a tanács RMDSZ-es frakciójának kezdeményezését, miszerint havi 75 liternyi ivóvíz és szennyvízelvezetés árának 50 százalékos támogatása helyett a teljes díj elengedését javasolták azok számára, akiknek jövedelme a minimálbér alatt van. Kirei Melinda frakcióvezető az ülésen is kifogásolta az elutasítást, keddi sajtótájékoztatóján pedig elmondta: az 50 százalékos kedvezmény megadására törvény kötelezi az önkormányzatot, és mintegy 1200 igénylővel számolva ez 354,7 ezer lejt jelent, ami kevesebb annál, mint amekkora adókedvezményt kapnak egyes vállalkozok a városban.

A tanács arról is döntött, hogy a Városi Sportklub kezelésébe kerül, s fizetőssé válik az úgynevezett Szálka Sportpark használata. A tarifák 18 órakor változnak, előtte például a focipályáért 40, utána 80 lejt kell fizetni óránként, a pingpongasztalok használata 10, illetve 15, a teniszpálya használata pedig 15, illetve 20 lejbe kerül óránként.

Folytatják a Kossuth (ma Independenţei) utcai mélygarázs építését is, a terület a váraid önkormányzat magántulajdonába került, ennek értéke eddig 6,3 millió lej.

Döntöttek a nagyváradi vár Csonka- és Bethlen-bástyájának meg a keleti és nyugati bástyafal felújításnak költségeiről is. Ezt is uniós projekt segítéségével tervezik, a kiírásról azonban még nem született döntés. A 10,8 millió lejes összértékű munkálatok költségének 2 százalékát, illetve az esetlegesen felmerülőm költségeket kell majd állnia a váradi önkormányzatnak.

További EU-s projektek – pl. villamossínek fektetése, új pályák lerakása, a meglévők összekötése, új forgalmi rend kialakítása, utak, aluljárók építése a Baross (ma Dacia) híd és a Ghillányi (ma Cantemir) út között – érdekében számos kisajátításra lesz szükség. Ezekről a kétharmados többségben lévő liberális párti tanácsosok igen szavazatával határoztak.

Az ellenzéknek számító szociáldemokraták és RMDSZ-es tanácsosok nem egyeztek bele a zöldövezetek karbantartását előíró szabályzatba sem, ennek ellenére simán átment. A dokumentum többek között minden tulajdonostársulást – pénzbírság terhe mellett – arra kötelez, hogy szerződjön a polgármesteri hivatallal a közelében lévő zöldövezet gondozására, a fű rendszeres nyírására stb. A közterületeken megtiltja a kóbor macskák és a galambok etetését. A helyi rendőrség feladata lesz a szabályszegők megbüntetése: magánszemélyt 1000–2000 lejre bírságolhatnak ilyesmiért.

Az ülés végén Ilie Bolojan polgármester bejelentette, hogy további EU-s projektekhez szükséges határozatokra készüljenek a testület tagjai, és már a jövő hétre, október 1-re, illetve 5-re is rendkívüli tanácsülés összehívását helyezte kilátásba.

2018.09.25
Galéria
A váradi tanács is tarthat rendkívüli üléseket uniós projektek miatt
Kulcsszavak: