Megelevenedik a nagyszalontai történelem egyik dicső pillanata

Szeptember 29-én, szombaton Nagyszalontán, a Sándor Péter Sportcsarnok mögötti területen különböző hagyományőrző egyesületek részvételével bemutatják az 1636-os győztes szalontai csatát, mely során I. Rákóczi György erdélyi fejedelem leverte a törököket, akik Bethlen Istvánt akarták visszaültetni Erdély fejedelmi trónjára. A csataimitáció mellett számos egyéb program gazdagítja majd a rendezvényt, a kínálatban minden korosztály megtalálhatja a kedvére valót.

A rendezvény 11 órakor istentisztelettel kezdődik, Oláh Attila tépei (Magyarország) református lelkész hirdeti az igét. Ezután Török László, Nagyszalonta polgármestere köszönti majd az érdeklődőket, vendégeket, hajdú és kuruc vitézeket, illetve a hagyományőrzőket. A köszöntés után Darvasi Zoltán, az Arany János Emlékmúzeum igazgatója tart előadást az Arany család I. Rákóczi György fejedelem általi nemessé tételéről, majd a Continuo egyházi régizene együttes szolgálata következik.

A zenés előadás után ágyúszó hívja majd fel a résztvevők figyelmét a szalontai csata imitációjának kezdetére. Az 1636. október 6-i eseményeket bemutatja és az újrajátszást levezényli Gellért Gyula nyugalmazott esperes, hagyományőrző. A csata után Meleg Vilmos színművész bemutatja a borosjenői békekötést.

Számos egyéb rendezvény színesíti a szombat délutánt. Az érdeklődők megtekinthetik például a Mátyás király udvaráról szóló vetítést, lesz gyerekfoglalkozás és játék, bemutatják Schönberg Éva és Schönberg Gréti Mátyás király udvara című kiadványát, de Adorján Csaba karikás ostorról szóló előadásán is részt vehetnek, sőt ki is próbálhatják majd az ostort. Bemutatják továbbá Csontos János hagyományőrző huszár ezredes A huszárok című, idén megjelent könyvét, majd Bokor Zoltán és Létai Zoltán hagyományőrzők íjászbemutatója következik. A nem mindennapi eseménysorozat az Arany János Emlékmúzeum meglátogatásával ér véget.

A rendezvény lebonyolításában közreműködnek: a partiumi lovas egyesületek (Érköbölkút, Érkeserű, Nagyszalonta, Szentjobb, Hegyközszáldobágy, Hegyközcsatár, Hegyközszentimre, Bihardiószeg, Jákóhodos, Fugyivásárhely) és felvidéki lovasok; a partiumi íjász egyesületek; a kisvárdai, újkenézi, tarpai, álmosdi rákóczifalvai, bihardiószegi és hegyközszentimrei kuruc hagyományőrzők, révi hagyományőrzők és a Történelmi Vitézi Rend.

A nap összes eseményre ingyenes a belépés, szeretettel várnak minden érdeklődőt.

2018.09.25