Infinite Dance Fesztivál harmadjára

Újból tánc- és összművészeti fesztivál lesz Nagyváradon a Szigligeti Színház szervezésében. Október 22–28. között tizenkét társulat produkcióját láthatja a közönség, illetve a térség három táncművészeti főiskolájának részvételével megtartják az Akadémiák Gáláját is. Visszatér Váradra például a Szegedi Kortárs Balett. A Bartók Táncszínház és a Kolozsvári Magyar Opera Balettkara első ízben lép föl Váradon. A programot műhelymunkák, koncertek, amatőr tánccsoportok fellépései és egy összművészeti performansz egészíti ki.

Hogy az Infinite Dance Fesztivál a harmadik kiadásához érkezett, azt jelenti: szerencsésen találkozott a megfelelő kereslet a megfelelő kínálattal, mondta el az Infinite Dance Fesztivált (IDF) beharangozó sajtótájékoztatón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója. Ez alkalommal még több fiatal alkotónak, tehetséges pályakezdőnek adnak lehetőséget a megmutatkozásra. A fesztivál egyfajta híd a koreográfusképzéssel foglalkozó budapesti, bukaresti és marosvásárhelyi művészeti egyetemek között. Sok visszatérő vendégük is lesz, hiszen erős kötelékek jöttek létre az alkotók között. Az IDF egyúttal remek találkozási pont a független táncművészeti mozgalmaknak és a profi társulatoknak, emellett amatőr tánccsoportok is bekapcsolódnak e körforgásba. A műhelymunkák pedig a folyamatos képzést, fejlődést erősítik.

Dimény Levente, az Infinite Dance Fesztivál művészeti igazgatója szólt arról, jelentős külső támogatást is kaptak az IDF lebonyolításához. A pályakezdők előadásainak gerincét a Nemzeti Kulturális Alappal együttműködésben Nagyváradra látogató, az Imre Zoltán Program keretében ösztöndíjat nyert pályakezdő táncművész-koreográfusok által jegyzett produkciók adják. A hat előadás olyan nagynevű mentorok segítségével készült, mint Grecsó Zoltán, Hód Adrienn, Földi Béla vagy Velekei László. Egyébiránt a Nemzeti Kulturális Alap Imre Zoltán Programjában részt vevőknek egyetlen nem magyarországi fellépési helyszíne Nagyvárad. A Magyar Művészeti Akadémia, valamint szakmai partnerként a Magyar Táncművészek Szövetsége is támogatja a rendezvénysorozatot, e szervezetek biztosítják a fesztivál fenntarthatóságát, folytonosságát. Az IDF fővédnöke pedig a Bihar Megyei Tanács.

Az egész fesztivált a műfaji sokszínűség jellemzi, hangsúlyozta Dimény Levente. Visszatér Váradra a Szegedi Kortárs Balett. A Bartók Táncszínházat első alkalommal láthatja az itteni közönség. A Kolozsvári Magyar Opera Balettkara is első ízben lép föl váradi színpadon.

A pro dance kategóriában olyan lelkes, jó értelemben vett amatőr tánccsoportokat ismerhetnek meg a nézők, amelyek már bizonyítottak és elértek valamit táncos berkekben. Az amatőr tánccsoportok előadások előtt egy órával, illetve szünetekben szórakoztatják majd a nagyérdeműt a színház előtti színpadnál különféle előadásváró néptánc, hiphop stb. produkciókkal.

Az Infinite Dance keretében újból lesz CoMPos: október 25-én összművészeti performanszra várnak mindenkit a szervezők; az Élő Várad Mozgalom íróival, illetve táncosokkal, zenészekkel és képzőművészekkel megvalósuló eseményt ezúttal a nagyváradi vár G épületében tartják meg.

Az IDF keretében több műhelymunka is lesz: Szabó Attila bohócakrobatikát tanít, Andreea Belu és Simona Dabija táncművészek pedig mozgásszínházi workshopot tartanak, ugyanakkor sor kerül a Magyar Színházi Szövetség harmadik színpadtechnikai műhelymunkájára is, amelyet a MASZÍN a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel együttműködésben bonyolít le. A kiegészítő programok sorában lesz többek között táncház, lampionos táncest és koncertek.

A fiatal alkotók seregszemléjét gyarapítja Györfi Csaba új koreográfiája is, amelyet a Nagyvárad Táncegyüttes a fesztiválon október 25-én mutat be Idegen címmel.

A sajtótájékoztatón szó esett arról, hogy a Nagyvárad Táncegyüttesnek (NTE) igencsak sűrű most az élete, hiszen még a fesztivál előtt, szeptember 30-án, vasárnap megtartják az évad első premierét. Szerefi Ilonának, az NTE művészének önálló estjét Szalay Tamás rendezi, aki elmondta: az Aranyos szegelet című előadás egy gyimesi csángó mondán alapszik. Az archaikus nyelvezetű Édenkert-mondát varázslások, ráolvasások, imádságok, énekek egészítik ki. A zenéket picit áthangszerelték. Főként koboz, cimbalom, hegedű és brácsa szólaltatja meg a dallamokat. A díszlet- és jelmeztervező Cristina Breteanu. A képi világot református templomok festett mennyezeti kazettáinak szimbólumai ihlették.

Visszatérve az Infinite Dance Fesztiválra: jegyek és bérletek már válthatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14–19 óra között), illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. Az előadásokról bővebben a Szigligeti Színház honlapján (www.szigligeti.ro), valamint az idf.szigligeti.ro weblapon és az esemény hivatalos Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők. A szervezők ugyanakkor a FestivApp mobiltelefonos applikáció révén az okostelefonnal rendelkezők számára is elérhetővé teszik a fesztivál kínálatát, felhasználói idejében értesülhetnek az esetleges programváltozásokról is.

2018.09.26
Galéria
Czvikker Katalin és Dimény Levente