Új bentlakást adtak át Nagyváradon

A Szacsvay Imre Általános Iskola Körös (ma Tudor Vladimirescu) utcai épületében 48 férőhelyes bentlakást alakítottak ki.

Október elsején rövid ünnepség keretében adták át az új bentlakást, melyben 48 gyermek kaphat majd helyet. Az átadáson jelen volt Budapestről Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, aki délelőtt a Partiumi Keresztény Egyetem tanévnyitóján vett részt.

A megjelenteket, köztük az államtitkárt, Brendus Réka főosztályvezető-helyettest, Szabó Ödön képviselőt, Cseke Attila szenátort, Kéry Hajnal helyettes főtanfelügyelőt, Tankó Zita elemi és óvodai oktatásért felelős tanfelügyelőt Pásztor Gabriella iskolaigazgató köszöntötte. Elmondta, hogy az udvarban álló négyszintes épület 2-3. emeletén kapott helyet a bentlakás, és megemlékezett az idősek világnapjáról is, melyet szintén ma ünneplünk.

Potápi Árpád JÁnos elmondta, hogy a 20 millió forintos támogatással elkészült magyar bentlakás átadása mérföldkövet jelent, beszélt a Kárpát-medencei óvoda-felújítási programról is, melynek keretében 400 óvodát korszerűsítenek és 150-et építenek magyar állami támogatással. Szabó Ödön a Partium Alapítvány nevében szólt – az alapítvány tavaly például sporteszközökkel és hangosító berendezéssel segítette az iskolát –; elmondta, hogy a 48 férőhelyes bentlakás mellett egy pályaválasztási tanácsadó irodát is létrehoztak az épületben, ott a nyolcadik osztályt végzett diákoknak nyújtanak segítséget abban, hogy milyen szakon tanulhassanak tovább. Cseke Attila az oktatás közösségmegtartó erejéről szólt, és köszönetet mondott az állandó támogatásért is.

A beszédek között a szacsvays diákok előadásában halhattunk népdalokat, verset, és láthattunk reneszánsz táncot is, majd a megjelentek megnézték a létesítményt. Mint megtudtuk, az iskola megtette a szükséges lépéseket azért, hogy a tanfelügyelőség szakképzett felügyelőtanárokat nevezzen ki a bentlakásba, ez a feltétele ugyanis annak, hogy az megkezdje működését.

2018.10.01
Galéria
Hat diák lakik majd együtt
Potápi Árpád János, Pásztor Gabriella és Szabó Ödön vágta el az avatószalagot
A második és harmadik emeleten 48 gyermeknek lesz helye
A mikrofonnál a nemzetpolitikáért felelős államtitkár
Reneszánsz tánc az iskola udvarán