Útlezárás, terelések, pótlóbuszok nehezítik egy hónapig a váradi közlekedést

Keddtől, október 16-tól kezdve november 15-ig korlátozzák a járműforgalmat, és teljesen leállítják a villamosok közlekedését a Teleki (Primăriei) és Vitéz (ma Decebal) utca kereszteződésében. A Rogériusz és Őssi negyed között építik meg a villamospályák összeköttetését.

Most látta elérkezettnek az időt a nagyváradi városvezetés, hogy nekifogjanak az Aradi úti és a Vitéz utcai villamospályák összekötésének. (Ez része az új villamosvonal megépítését célzó, megközelítőleg 50 millió lej értékű, a Regionális Operatív Programból támogatást nyert nagyberuházásnak.) Emiatt a forgalmas útkereszteződést keddre virradóra részben lezárják, legalább egy hónapig, november 15-ig a járműforgalom egy részét terelőutakra vezetik, forgalmi rendet változtatnak, és a villamosok helyett pótlóbuszokkal oldják meg a közszállítást.

A Teleki utcának a Vitéz utca felőli végét teljesen lezárják, az Arany János és a Tuberozelor utcák között pedig kétirányúsítják a forgalmat. A Tuberozelor viszont egyirányú lesz a Teleki utcától a Vitéz utca felé. Megfordítják az egyirányú közlekedést az Arany János és a Caragiale utcán, vagyis ezentúl az utóbbin lehet majd a Beöthy Ödön (ma Iuliu Maniu) utcáról a Teleki utca felé hajtani, az Arany Jánoson pedig ellenkező irányba. A Beöthy Ödön utcán a Vitéz utca felőli végétől a Caragiale utcáig a menetirány szerinti bal oldalon tilos lesz parkolni, hogy két sávon haladhasson a forgalom.

A Vitéz utcán az állatkert felől az Aradi úti kereszteződés felé tartóknak – hogy kikerüljék a lezárt csomópontot – jobbra kell fordulniuk a Beöthy Ödönre, onnan a Caragialén és a Tuberozelor utcán át érhetnek ki a Vitéz utcára. Ebben a kereszteződésben ideiglenesen kis körforgalmat alakítanak ki, hogy a Vitéz utca túloldalán visszatérve eljussanak az Aradi útra az arra haladni akarók.

A várható torlódáshoz az is hozzájárul majd, hogy a villamospótló buszok is a fenti terelőutat fogják használni. Mivel az átépítendő kereszteződésen a város összes villamosvonala áthalad, a közszállítást is megbolygatja a munka. Csak a Szőllős negyed és a Rogériusz között a Baross (ma Dacia) hídon át, a Sztaroveszky (Magheru) úton, a nagyállomás, az Olaszi park, a rogériuszi piac, a vasúti híd (Sinteza) felé és vissza ugyanott fog járni villamos. A többi irányba buszokkal szállítják az utasokat. A Helyi Közszállítási Vállalat azt nem tudatta, hogy a pótlóbuszok milyen időközönként közlekednek, sem azt, hogy hány járművel fogják kiváltani a villamosokat.

A T1 jelzésű pótlóbusz a Nagyvásár térről (a Gojdu líceum elől) indul, megáll a Fekete Sas-palotánál, onnan a Teleki utcán megy tovább (megálló a Partiumi Keresztény Egyetem mellett), befordul a Tuberozelorra (megálló a 19. szám előtt), majd onnan kihajt a Vitéz utcára (megáll a híd előtt, a piacnál, Doinei utcánál), és az Olaszi parknál fordul vissza. Visszafelé az előbbi megállókat használja, a Vitéz utcán az Aradi úti kereszteződést elhagyva balra fordul a Beöthy Ödön utcára, meg is áll, majd az Arany János utca torkolatánál levő megállóban szintén, aztán a Holdas templom mellett, utána a Kapucinus utcán át a Nagyvásár tér déli oldalán halad, a toronyblokk közelében áll meg, mielőtt megkerülné a parkot a vár felőli végénél, és visszaérne a Gojdu elé.

A T2 jelzésű pótlóbusz az Őssibe tartókat szállítja majd, szintén a Gojdu elől indul. A Vitéz utcáig a T1-essel megegyező útvonalon halad, onnan a kis körforgalomnál balra térve az Aradi útra fordul (megálló a 9. szám előtt, majd a Városi Rendőrségnél), aztán az Aviatorilor utcán (megáll ezen az utcán, majd a Ghioceilor téren és a Lipovei utcánál), majd a Lipovei utcán át (megálló a Hațegului utcánál) jut el a végállomásra. Visszafelé az Aradi út és Vitéz utca kereszteződéséig a fenti útvonalon jön, az itteni megállás után pedig a Beöthy Ödön utcára fordul, annak Arany Jánosi utcai megállójánál áll meg ismét, és a T1-es útvonalát követve jut el a főtérre, majd a parkot megkerülve a Gojdu elé.

A 21R jelzésű autóbusz útvonala is megváltozik: az Auchantól az Aradi úton megy, de innen letér az Oneștilor utcára, onnan a Körös (T. Vladimirescu) utcán át (megálló az utca végén és a Shakespeare utcai kereszteződés közelében) jut a Vitéz utcára, onnantól a korábbi útvonalát követi az Auchanig.

Az Emánuel templomnál lévő buszmegálló nem fog üzemelni a munkálatok alatt, helyette a 19-es, 20-as, 21N, 28-as és 30-as számú autóbuszok az Aradi út 9. szám előtt veszik fel és teszik le az utasokat.

2018.10.14
Galéria