Fél tucat új szótár a Tintától

Hat új közmondásszótárral gyarapodott a budapesti Tinta Könyvkiadó kínálata. A köteteket tavaly november végén mutatták be a Józsa Judit Galériában; a rendezvényről és a könyvekről a kiadó küldött beszámolót lapunknak.

A szemkápráztató szépségű kerámiák között Kiss Gábor, a Tinta Könyvkiadó igazgatója O. Nagy Gábort idézte köszöntőjében: „A szólások, közmondások nyelvünk virágai.” Állításának alátámasztására stílszerűen egy gyönyörű korondi dísztányért és egy közönséges, fehér tányért használt szemléltetőeszközül: utóbbit a szólásmentes nyelvhasználathoz hasonlította, előbbit pedig ahhoz, amikor valaki a beszédét sűrűn színesíti szólásokkal, közmondásokkal.

Az elsőként bemutatott könyv T. Litovkina Anna Aki keres, az talál. Bibliai közmondások szótára című kötete volt, melyet Barta Péter igazi filológusi munkának nevezett. A könyv mindhárom részéről – a bevezetőről, a szótári részről és a mutatóról is – elismerő szavakkal szólt, de csak a szótári részt volt alkalma alaposabban jellemezni, kitérve a bibliai közmondások sokféleségére. Végül azt is megjegyezte, hogy tudomása van egy „kiszivárgott” tervről, vagyis hogy a szerző már újabb könyvön dolgozik, melynek témája: a magyar nyelv bibliai szállóigéi.

Ezután Magay Tamás saját maga mutatta be Bibliai eredetű kifejezések, közmondások, bölcsességek magyarul és angolul című könyvét. Kiemelte, hogy a kötet a reformáció 500. évfordulóján jelent meg. Felhívta a közönség figyelmét arra, hogy gyakran nem is tudjuk, mennyi mondásunknak van bibliai gyökere, s ezekre példákat is hozott: „pusztába kiáltott szó”, „eladta egy tál lencséért”, „A jó szomszéd jobb, mint a messze lakó rokon”, „Senki sem lehet próféta a saját hazájában”. A szótár nem a Bibliából, hanem a köznyelvből indul ki, de több fordításban is közli az eredeti szövegrészeket, megadva a pontos bibliai helyeket. Végül Magay Tamás bevallotta, hogy könyvével nem titkolt szándéka volt a Biblia olvasása felé elmozdítani a szótár használóit, s mivel a szótár kétnyelvű, az angolul tanulók is hasznát vehetik.

Harmadikként Balázsi József Attila Hasonlatszótárát ismertette Pomozi Péter. Először felidézte, hogy a Tinta Kiadónál az elmúlt 19 évben már 20 szigorúan vett frazeológiai monográfia jelent meg, ami nemzetközi szinten is kiemelkedő. Az új kötetet filológiailag pontos műnek, ugyanakkor olvasóbarátnak is nevezte, mivel minden oldalpáron alul fel van oldva a sok, elsőre bonyolultnak tűnő jelölés. Gondolatait azzal zárta, hogy e hasznos és pontos mű fontos is, egyrészt mert nyelvápoló, másrészt pedig mert nagyon alkalmas a nyelvfejlesztésre, ezért minden valamirevaló médiamunkás asztalán ott a helye.

Sántháné Gedeon Mária mutatta be Nagy György Magyar–angol közmondásszótárát, méghozzá módszertani tanárként praktikus szempontok alapján. Kiemelte a jól sikerült, tömör bevezetőt, és dicsérte a remek tipográfiát. A méltatás mellett néhány javaslatot is tett, mint például a jellegzetesen magyar fordulatok megtámogatását némi kultúrhistóriával, hogy a szótár jobban használható legyen a magyarul tanuló külföldiek számára.

Kelényi István az Olasz közmondások című könyvet ajánlotta, melynek szerzője, Ágnes Bánhidi Agnesoni egyenesen Sienából érkezett a könyvbemutatóra. A logikus felépítésű összeállításban könnyen megtalálhatók a többek között Garibalditól, Senecától, a Bibliából vagy éppen a delphoi jósdából származó mondások. Élő szólások gyűjteménye a kötet, hangzott el, hiszen a szerző saját unokái is használják ezeket Olaszországban.

Végül Balázsi József Attila A sas egyedül repül. Állatos közmondások és szólások magyarul és angolul a világ minden tájáról szinonimamutatóval című könyvének bemutatásával zárult az est. A feladatot Oláh István vállalta magára, s szellemes asszociációin keresztül emelte ki a könyv erényeit. A szerzőt egy szóval jellemezte: intranzigens, azaz fel nem adó típus, hiszen nem fáradt bele a 2727 mondás összegyűjtésébe és rendezésébe a világ 124 nyelvéből. „Nem lehet elolvasni”, mondta a könyvről, ellenben „olvasgatni” nagyon is – jó, ha karnyújtásnyira van az embertől.

(Összeállította: Szabó Mihály)

2018.03.08
Galéria
Egyszerre hat kötettel ismerkedhettek meg az érdeklődők
Kiss Gábor kiadóigazgató
Kulcsszavak: