Fényvésetek és litográfiák Van Gogh és Renoir alkotásairól Nagyváradon

Vincent van Gogh és Auguste Renoir alkotásairól készült heliogravűrökből (fényvésetekből) és litográfiákból (kőnyomatokból) nyílik tárlat a nagyváradi Körösvidéki Múzeumban (Rulikowski, mai nevén Armatei Române út 1/A. szám) november 13-án, kedden 18 órától.

Vincent van Gogh (1853–1890) a világ egyik leghíresebb festőművésze, munkássága sajnos csak a halála után vált elismertté. A Váradra érkező kiállítási anyag egy része mintegy száz heliogravűrből áll, a fénykarcok a dordrechti (Hollandia) Hydde Nieland kollekciójából származnak, és 1905-ben mutatták be először.

Auguste Renoir (1841–1919) az egyik legjelentősebb francia impresszionista festőművész. A mostani váradi tárlat anyagának másik része 35 litográfiából áll; ezeket a kőnyomatokat Fernand Murlot francia litográfus és kiadó készítette 1951-ben Renoir alkotásairól.

A kiállítás 2019. január 25-ig tekinthető meg. A belépőjegy 8 lejbe kerül. Négy éven fölüli gyermekeknek, diákoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak 4 lej a jegy. A négy éven aluli gyerkőcök, valamint nevelőotthonokban lévő gyermekek, illetve a háborús veteránok ingyen tekinthetik meg a tárlatot.

2018.11.09
Galéria