Kövek a zsebben – jutalomjáték a Szigligeti Stúdióban

Pályafutásának kettős évfordulója alkalmából jutalomjátékkal örvendezteti meg a színházbarátokat IFJ. KOVÁCS LEVENTE és a Jászai-díjas KARDOS M. RÓBERT. A nagyváradi Szigligeti Társulat két meghatározó színészegyénisége Marie Jones Kövek a zsebben című kétszemélyes drámáját november 16-án, pénteken 19 órakor mutatja be a Szigligeti Stúdióban.

Ifj. Kovács Levente színművész idén ötvenéves, és 28 esztendeje tevékenykedik a színészi pályán. Kardos M. Róbert szintén ötvenesztendős, és pontosan 25 éve színész. A jeles jubileum alkalmából egy különleges drámát játszanak, amely igazi színházi varázslat és nem akármilyen színészi feladat, hiszen a Szigligeti Társulat két rangidős művésze egyenest arra vállalkozik, hogy ketten játsszák el egy amerikai filmstáb és egy ír falu figuráinak bizarr kapcsolatát. Ők ketten alakítják a dráma mind a 18 szereplőjét.

A Kövek a zsebben Charlie és Jake, két ágrólszakadt ír statiszta története. A helyszín egy hollywoodi filmstáb által megszállt ír falucska a ’90-es évek elején. Sajnos a forgatás egyáltalán nem zökkenőmentes, és természetesen a filmgyártó gépezet sebeket is hagy a helyi közösségen, s a történet egy adott ponton tragikussá alakul. A találkozás azonban mégis reményteljesen végződik, hiszen a botrányba fulladó temetés után a két viharvert clown-figura agyából kipattan egy forgatókönyv ötlete: Kövek a zsebben.

„Marie Jones drámája igen csalogató, hiszen egy parádés, karakterből karakterbe bújó, jóízű játék lehetőségével kecsegtet egy sűrű – olykor mulatságos, máskor szívszorongató – másfél órában” – fogalmazott az előadás rendezője, Balogh Attila.

A jutalomjátékot beharangozó sajtótájékoztatón Novák Eszter, a Szigligeti Társulat vezetője elmondta: az évfordulót ünneplő színészek elválaszthatatlan jóbarátok, ám ebbe a barátságba az is beletartozik, hogy időnként ugratják egymást, csipkelődnek egymással.

Balogh Attila megemlítette: mivel Székelyföldről származik, valamiféle úgymond rokonságot érez írek és székelyek között. A szövegben is szó esik a kisebbségi létről, amikor a nagy hollywoodi stáb levonul Írországba, és néha furcsán, néha lesajnálón viselkednek a vendégek a helybéliekkel. Novák Eszter hozzáfűzte: a drámában nagyon erős történet rejlik, ami sok mindenről szól. Többek között a kis népek szorongásáról a nagy népekkel szemben, szorongás és magabiztosság találkozásáról.

A produkció rendezője elmondta: a tragikus események dacára mégis van hepiend, a két clown reménye. A nekifutás, a reménység, a csakazértis.

A darabot Kálloy Molnár Péter fordította le magyarra. Ő Rudolf Péterrel játssza ezt a drámát Magyarországon. A váradi produkció díszlet- és jelmeztervezője Florina Bellinda Vasilatos.

A bemutatóra jegyek kaphatók a színház jegypénztárában (nyitva hétfőtől péntekig 14–19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt), valamint online, a www.biletmaster.ro oldalon. A Kövek a zsebben második előadására november 23-án, pénteken 19 órától, a Showcase színházi szemle keretében kerül sor.

2018.11.12
Galéria