Felújítják a barokk palota parkját is

Haladnak a nagyváradi római katolikus püspöki palota felújításával, és egy határ menti, román–magyar EU-s projektnek köszönhetően rendbe teszik annak parkját is.

A nagyváradi római katolikus püspöki székhely, a barokk palota felújításáról negyedszer tartottak sajtótájékoztatót, ezúttal Böcskei László római katolikus megyés püspök, Emődi Tamás építész és Matuz Zsolt projektmenedzser számolt be a munkálatokról és az új projektről. Amint az Böcskei László elmondta, fontosnak tartják tájékoztatni a közvéleményt az elvégzettekről. Azt is megerősítette: a palotának nemcsak egyházi, hanem kulturális szerepe is lesz a jövőben, a múzeumi terek mellett rendezvényeknek is otthont ad majd.

Bár sajnálták, hogy nem nyertek EU-s támogatást a műemlék épület felújítására, a jelenlegi támogatási forma nagyobb mozgásteret enged, hiszen több alkalommal is áttervezésére volt szükség annak függvényében, hogy mit találtak a felújítás során – mondta Emődi Tamás. A Körösvidéki Múzeum teljes elköltözése után megvizsgálták az általuk használt épületrészt is, ott egyelőre nem bukkantak freskók nyomára, de elkezdték a munkát. A tetőszerkezet felújításának mintegy kétharmadával elkészültek, és azon a részen a cserepek is a helyükre kerültek már.

Greening Footprint a címe annak az Interreg RO–HU programból támogatást nyert, júniusban kezdődött, kétéves lefutású pályázatnak, melyből felújítják a palota parkját – közölte Matuz Zsolt. A projektvezető a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Karához tartozó Szarvasi Arborétum, ott tartották meg a projektindítót is. A Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek 733 ezer euró jut arra, hogy a barokk palotát körülvevő parkot átalakítsák. A bazilika mellé többek között bibliai növényeket telepítenek, angolkertet alakítanak ki, és átrendezik a sétányokat is. A palota és parkja felújításáról bővebben decemberi lapszámunkban olvashatnak.

2018.11.15
Galéria
Matuz Zsolt, Böcskei László és Emődi Tamás
A tetőszerkezet kétharmadával készen vannak
Balról a felújításra váró, jobbról a már felújított homlokzat
A falfestmények helyreállítása aprólékos munka lesz