Műfüves pályát építene Biharban az RLSZ

A Bihar Megyei Labdarúgó-egyesület (BMLE) február 15-én tartja éves közgyűlését, a román szakszövetség elnökének, Răzvan Burleanunak a részvételével.

A több mint félszáz klubot felvonultató megyei futballegyesület tavaly megválasztott elnöke, Radu Bitea új szemléletet vitt a bihari labdarúgásba, s alig egy év alatt több segítséget nyújtott a csapatoknak, mint elődje, Valer Vancea, aki 12 éven át ült az elnöki székben. Az egyesület idei közgyűlésére a nagyváradi Szakszervezetek Művelődési Házában kerül sor, a kezdési időpont elég korai, 14.30 óra, az ok pedig az, hogy a Román Labdarúgó-szövetség (RLSZ) elnöke reggel érkezik Nagyváradra, késő délután pedig már vissza is tér majd a fővárosba.

„Örömmel tölt el, hogy a Román Labdarúgó-szövetség elnökét láthatjuk vendégül. Nagy megtiszteltetés ez a bihari labdarúgásnak, hiszen sem Răzvan Burleanu elődje, Mircea Sandu, sem pedig az őt megelőző RLSZ-elnökök nem jártak a megyében, hogy testközelből felmérhessék az itt működő csapatok helyzetét” – mondta el Radu Bitea, a BMLE székhelyén megtartott sajtótájékoztatón.

Burleanu Pásztor Sándorral, a Bihar Megyei Tanács elnökével és Ilie Bolojannal, Várad polgármesterével is találkozik, hogy előkészítse egy nagy méretű, UEFA-licenccel bíró műfüves focipálya megépítését. Az önkormányzatnak a területről és az infrastruktúráról kell gondoskodnia, míg a pályát a szövetség szállítaná.

 

Segítség a csapatoknak

Alig egyéves mandátuma alatt több előrelépést is sikerült elérnie a megyei egyesület új vezetőjének. A legfontosabb, hogy a tavaszi idényben az U15-ös, U13-as és U11-es korosztályú ifjúsági csapatoknak nem kell fizetniük a hazai pályás meccsek bírói tiszteletdíját, azokat a BMLE vállalja át.

„Sikerült egy támogatót bevonni, amely szívügyének tekinti a megyei utánpótlás sorsát, emellett a Bihar Megyei Tanács segítségére is számítunk annak érdekében, hogy átvállaljuk az anyagi terhek egy részét a bajnokságainkban részt vevő csapatoktól” – világított rá Radu Bitea BMLE-elnök.

A felnőtt csapatok képviselői egyébként a fiatalítás mellett döntöttek, így idén augusztustól, vagyis a következő idényben már két 21 év alatti és egy még junior (U19) labdarúgó szerepeltetése lesz kötelező a bajnoki meccseken.

 

Érdekességek

Tavaly decemberben rendhagyó gálával díjazták a 2017-es év megyei legjobbjait. Az elkészített statisztikákból kiderült, hogy a megyei első osztályban 443 gól született az őszi idényben. A legeredményesebb játékosok: Daniel Toma (Mácsapusztai Unirea) – 14 gól; Sergiu Pop (Élesdi Crişul) és Sergiu Ciocan (Nagyszalontai Olimpia) – 12-12. Sorrendben Marius Matei (Vaskohsziklási CSO) és Lakatos János (Érmihályfalvi Unirea) következik 9-9 találattal. A legidősebb gólszerző a 46 éves Sandu Balaj (Vaskohsziklási CSO) volt, a legfiatalabb pedig a 15 esztendős Gabriel Buta (Nagyszalontai Olimpia).

A másodosztály első csoportjában 493 gól született ősszel, a legtöbbet, egyaránt 70-et, a Nagyváradi Atlétikai Club és a szintén váradi Dinamo tagjai szerezték. A második csoportban 302 alkalommal rezgett a háló (itt 15 meccsel kevesebbet játszottak, mint az első csoportban), a legtöbbször a rangsor második helyén álló Biharkabai Gloria játékosai voltak eredményesek (50).

2018.03.08
Galéria
Az országos futballszövetség a pályaépítéshez összefogna a váradi és a megyei önkormányzattal
Kulcsszavak: