Határtalan kreativitás

Rengeteg munka, koncentráció, fáradság, kreativitás és motiváció van egy kézzel készített tárgy mögött. Nagyszalontán is él egy fiatal hölgy, Szegi Orsolya, aki ötletes dísztárgyakat (home deco) tervez, szab, varr irigylésre méltó precizitással és kreativitással.

A házi készítésű (homemade), illetve a kézzel készült (handmade) tárgyak sokáig nem tartoztak a népszerű, keresett áruk közé, azonban néhány éve egyre inkább virágkorát éli ez a tevékenység. Ez igazán jó hír, hiszen elismerés jár azoknak, akik belevágnak az ilyen foglalatosságba, és a saját kezűleg elkészített tárgyaikat teszik pénzzé. A nagyszalontai Szegi Orsolya az egyik közülük, ő a pici gyerekek közvetlen környezetét igyekszik széppé tenni varrott tárgyaival.

– Honnan jött az ötlet, hogy dekorációs tárgyak készítésével foglalkozzék?

– Már régóta érlelődött bennem a gondolat, de csak néhány hónapja sikerült elkezdenem komolyabban is foglalkozni ezzel. Nagyszalontai születésű vagyok, de évekig más városban éltem. Tavaly költöztem vissza a szülővárosomba. Van egy csodálatos kisfiam, ő adja az ihletet mindenhez. Az egyedi stílusú dísztárgyak készítésével, ahogy már említettem, régebben kacérkodom, de most jött még csak el annak az ideje, hogy Romániában is értékeljék ezt a műfajt. Ezért korábban nem is láttam értelmét annak, hogy mélyebben elmerüljek a témában.

– A dekorációs tárgyak készítése mellett mással is foglalkozik?

– Nevelem a fiamat az édesanyám segítségével, ő mindenben támogat, és ezért nagyon hálás is vagyok neki. Pillanatnyilag nem dolgozom szerződéses munkahelyen, de vannak terveim, elsősorban a dekorok területén szeretnék mozogni.

– Mivel tölti szívesen a szabadidejét?

– Pontosan ez a fő hobbim. Imádom, amit csinálok, és a legnagyobb megtiszteltetés, ha mások is elismerik a munkámat. Emellett szeretek sportolni meg sütni-főzni, de sajnos az utóbbira már nem sok időm jut.

– Mi inspirálja önt a munkában?

– Ötleteket a világhálóról merítek elsősorban, és próbálom minél jobban megszemélyesíteni őket – olyan orsisakra. Igazából bármi ihletet adhat, egy kép, egy zene, egy élmény, csak a fantázia szab határt.

– Milyen érzéseket vált ki önből, amikor ezeket a kreatív tárgyakat készíti?

– Hogy milyen érzéseket vált ki? Az idegbajtól az eksztázisig minden érzelem megfordul bennem. Van, amikor többször újrakezdek valamit, mert nem úgy sikerül, ahogyan én azt elterveztem. Maximalista vagyok, és addig dolgozom, amíg a megálmodott tárgy tökéletes nem lesz.

– Hogyan lehet hozzájutni az ön által készített tárgyakhoz?

– A munkáimat a HomeDeco by Orshy Facebook-oldalon lehet megtekinteni és megrendelni. Jelenleg a közösségi oldalon keresztül a legegyszerűbb és a leggyorsabb kapcsolatba lépni velem.

– A megrendelők választhatnak mintákból, vagy minden termék egyedi?

– Szinte minden darab egyedi, hiába dolgozom sablonok után, ritkán tudok két egyforma dolgot összehozni. De hát ez is a lényege az egésznek, nagyon fontos szerintem, hogy minden munkám egyéni és személyre szabott legyen, olyan, mint amit a megrendelő megálmodott.

– Mennyi időbe telik ezeknek a tárgyaknak az elkészítése?

– Általában órákba telik, mire megrajzolom, kiszabom, összeállítom, és fotózásra késznek mondhatok valamit. Nem zavar, hogy sok munkaóra van egy-egy tárgyban, hiszen sokszor észre sem veszem, hogy telik az idő, mivel ez számomra nem munka, hanem életforma, és nagyon élvezem.

– Hogyan tervezi, később is ezzel szeretne foglalkozni?

– Nem szeretnék itt megállni, remélem, hogy lehetőségem lesz még tovább fejlődni ezen a területen, és akár elérni azt is, hogy főállásban dekorációs tárgyak készítésével foglalkozzam.

2018.12.04
Galéria
Szegi Orsolya főfoglalkozásnak is elfogadná a hobbiját
Játékok, kis ruhák, díszek – Szegi Orsolya bármit szívesen elkészít
Babaszoba ajtaját díszítheti ez a névfüzér
Sosem hervad el a tulipáncsokor
Kulcsszavak: