Hétfőtől szavazhatnak a közösségi pályázatokra

Ez évben is meghirdette a nagyváradi önkormányzat a helyi költségvetésből támogatandó projektek pályázatát. Az önkormányzat RMDSZ-frakciójának tagjai összesen nyolc pályázatot nyújtottak be, ezek közül kettőt már visszautasított, egyhez pedig kiegészítést kért a helyhatóság.

A részletekről az RMDSZ-frakciójának tagjai, Kecse Gabriella, Pető Dalma és Kis Gábor számolt be csütörtökön. Kecse Gabriella elmondta, hogy az előző évi két sikeres pályázaton felbuzdulva nyújtották be az idei kulturális és közösségi projekteket. Ily módon is próbálják támogatnia a váradi magyarságot, hiszen a 27 tagú tanácsban mindössze 4-en képviselik e közösséget, s ez a szavazatszám kevés például a pénzügyi döntések befolyásoláshoz.

A Nagyvásár téren (ma 1 Decembrie park) alakítanának ki olimpiai parkot, és az egyetlen nagyváradi születésű olimpiai bajnok, Kabos Endre vívó szobra is helyet kapna itt. Lenne műfüves focipálya, vívópást és gördeszkapálya. A belvárosban kevés a szabadtéri sportolási lehetőség, indokolta Kecse Gabriella az általa leadott terv szükségességét.

Kirei Melindával együtt öt pályázatot késztettek el, ezeket Kis Gábor töltötte fel a rendszerbe, s ő is számolt be róluk. Sajnos két tervüket visszautasították, így a Szent Márton idősotthon előtt egyelőre nem alakítanak ki parkolót, mert az a geotermális energia bevezetésével kapcsolatos projekt része, az egykori szőllősi temető helyén létesített park korszerűsítése pedig az Onisifor Ghibu nevét viselő iskola skanzen-projektjéhez kapcsolódik. Kérték még egy 40 férőhelyes parkoló kialakítását a Bumbacului utca 20. szám előtt, ehhez a javaslathoz pedig kiegészítést kért a helyhatóság. Két másik projekt azonban versenyben van, s szavazhatnak rájuk előbb on-line, később pedig személyesen is a nagyváradiak: pályáztak a Posticum közelében lévő játszótér helyreállítására, illetve a nagyváradi vár mögött, a kéményseprők egykori székhelyén egy buszparkoló kialakítására.

Pető Dalma két projekttel pályázott. Mint mondta, fogadóóráin gyakran keresik meg őt azzal a panasszal, hogy nincs elég kutyasétáltató, -futtató ezért egy kutyás élménypark létesítését javasolta. Ugyancsak ő pályázott egy sport- és szabadidőpark kialakítására Biharpüspökiben, mivel ott nincs ilyen, annak ellenére, hogy egyre többen költöznek a városnegyedbe. A tanácstag azt is elmondta: elég átláthatatlan a tavalyi nyertes projektek sorsa; ő önkormányzati képviselői minőségében érdeklődött a műszaki osztálynál, és csak annyit sikerült megtudnia, hogy a Templom tér felújítási tervét Padka Ernő készíti. Jó lenne, ha a kolozsvári projektekhez hasonlóan a váradi önkormányzat honlapján is követhető, átlátható lenne a nyertes pályázatok lebonyolítása, tette hozzá. Pető Dalma azt is elmondta: nem érti, hogy a néppártosok miért épp ebben a kevéssé átlátható rendszerben pályáztak arra, hogy magyarul is tüntessék fel a belváros utcáinak történelmi elnevezéseit. Félő, hogy ha kevés szavazatot kap a projekt, akkor bezárulnak az ajtók a hasonló kezdeményezések előtt. Az utcanév-kiíráskokra vonatkozó kérdésére egyébként az egyik tanácsülésen a polgármester azt válaszolta: jövő év elején napirendre kerül a javaslat, a magyar elnevezéseket turisztikai tájékoztató táblákon tüntetnék fel.

Az önkormányzat péntek reggel közleményben tájékoztatott: december 10-től, hétfőtől kezdve 2019. január 20-áig szavazhatnak a váradiak a projektekre a https://activ.oradea.ro/ oldalon.

2018.12.07
Galéria
Kabos Endre tervezett szobrának makettje
Pető Dalma, Kis Gábor és Kecse Gabriella