Adókedvezményt kaphatnak az egyéni vállalkozók

Egyéni vállalkozók számára fontos határidőre hívta fel a figyelmünket FÁNDLY JÓZSEF MARIUS, a Bihar Megyei Közpénzügyi Igazgatóság kiemelt adózókért felelős aligazgatója.

Az adóhivatalnál elkezdték kibocsátani a 2017- re vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásával kapcsolatos határozatokat (decizie de împunere). Az adókivetéseket kiküldik az adófizetőknek, s ők ennek alapján befizethetik a személyi jövedelemadót.

Közeledik a december 15-i határidő is, amikor a 2018-as évi adót ki lehet fizetni úgy, hogy az egyéni vállalkozók (PFA, ÎI) 5 százalékos adókedvezményt kapnak. Ha elektronikus úton fizetik ki a személyi jövedelemadót, azért újabb, szintén 5 százalékos kedvezmény jár, összesen tehát 10 százalékos kedvezményt kapahtnak a befizetendő adóból az egyéni vállalkozók, mondta Fándly József Marius.

Az aligazgató azt is elmondta: egyetlen kivétellel befejezték a személygépjárművek regisztrációs adójának visszautalást. Ezt az adófélét az elmúlt évek során különféleképpen nevezték, azoknak kell még várniuk, akik az úgynevezett környezetvédelmi bélyegilletéket (timbru de mediu) fizették be annak idején, ennek a visszatérítésére még nem kapott pénzt az adóhivatal a környezetvédelmi minisztériumtól.

A 2 százalékos adófelajánlások átutalása nagyon gyorsan halad idén, legtöbb 90 napon belül megkapja a címzett a felajánlásokat. A pénzügyi szakember továbbra is arra biztat mindenkit, hogy személyi jövedelemadója 2 százalékát ajánlja fel valamelyik civil szervezetnek, egyháznak, stb.

2018.12.10
Galéria
FÁNDLY JÓZSEF MARIUS, a Bihar Megyei Közpénzügyi Igazgatóság kiemelt adózókért felelős aligazgatója