A gyógyszerész az utolsó láncszem

Talán nincs is olyan ember, aki elmondhatja magáról, hogy nem szed semmilyen orvosságot, nem jár gyógyszertárba. Olyan már sokkal több van, aki havonta jár a patikába, hogy kiváltsa az orvos által felírt recepteket, mások alkalmi bajaikra keresnek gyógyírt. A patikusi hivatást igyekszünk alább bemutatni DR. PATAY (született Bagosi) ÉVA BRIGITTA berettyószéplaki gyógyszerésszel beszélgetve.

– Mire van ahhoz szükség, hogy valaki gyógyszerész legyen?

– Elsősorban akarat, elhatározás és kitartás kell hozzá. Az is segít, ha ilyen profilú líceumba jár az ember. Ezután gyógyszerész diplomát kell szerezni, melyhez én a Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karának gyógyszerészeti szakát választottam. A tanulmányi idő öt év. Államvizsga után be kell iratkozni a Gyógyszerész Kamarába, és már lehet is dolgozni. A mesterképzés nem kötelező, mindenki eldöntheti, akarja-e vagy sem. Aki gyógyszergyárban vagy kórházban akar dolgozni, annak el kell végeznie bizonyos szakképzéseket. Városi/települési gyógyszertárban kétféle munkalehetőségünk van: vagy alkalmazottként dolgozhatunk, vagy céget alapítva saját gyógyszertárat működtetünk. Utóbbi bonyolultabb, elég sok engedélyre van szükség. Én 2014-ben ezt az utat választottam, és bár nagyobb a felelősség, a magam ura vagyok. Előnye, hogy alkalomadtán munkát adhatok olyan végzett gyógyszerésznek vagy gyógyszerész asszisztensnek, aki nem akarja végigjárni a cégalapítás buktatóit és a céggel járó rengeteg adminisztrációt.

– Saját szülőfalujában dolgozhat. Milyen előnyökkel, illetve hátrányokkal jár ez az Önök szakmájában?

– Az egyik előnye az, hogy nem kell ingáznom. Szerencsés voltam, hogy az előző tulajdonos nyugdíjba ment, és átvehettem azt a gyógyszertárat, ahol azelőtt három évig alkalmazottként dolgoztam. Ez a település legrégebbi patikája, több mint százéves, örülök, hogy a továbbiakban én vagyok a vezető gyógyszerésze. Előny az is, hogy szinte mindenkit ismerek, és falubeliként maradéktalanul megbíznak bennem az emberek. A hátránya talán az, hogy valamivel hosszabb időbe telik a gyógyszerek beszerzése, illetve bonyolultabb az adminisztrációs ügyek intézése. A szállítók azonban általában egy nap alatt teljesítik a rendelést, így ez nem behozhatatlan hátrány.

– Mi a gyógyszerész konkrét feladatköre, hogyan tud segíteni a betegeken?

– Tulajdonképpen az egészségügyben mi vagyunk az utolsó láncszem. Az orvostól hozzánk jön a beteg az orvosságért, és kötelességünk felvilágosítani még egyszer a kezelés mikéntjéről: hogyan, mikor szedje, mire ügyeljen, mivel ne szedje a felírt szert. Kötelességünk átnézni a recepteket, és hiba esetén konzultálni a kezelőorvossal, kijavítani a hibát. A gyógyszerek adagolását a dobozokra is ráírjuk. Ha a gyógyszer szedése különleges étrendet kíván, erre is felhívjuk a beteg figyelmét. Még ma is vannak olyan szerek, melyeket a felírt recept alapján mi keverünk ki. Egyre kevesebb, de még előfordul, főleg bőrgyógyászati készítmények esetében. Vannak egyebek mellett olyan babakrémek, kozmetikumok, gyulladáscsökkentő krémek is, melyeket folyamatosan készítünk, mert nagy rájuk a kereslet. Ezt nagy pontossággal és odafigyeléssel kell végezni. Régebben az a mondás járta, hogy a gyógyszerkeverés teszi a gyógyszerészt gyógyszerésszé. Mivel mi szolgáljuk ki a pácienseket, van úgy, hogy elárusítóként kezelnek. Ezt határozottan elutasítom, mivel mi nem vagyunk eladók, mi komoly egyetemi végzettséggel rendelkezünk, és a szaktudásunkra alapozva adjuk ki a gyógyszereket a betegeknek; mi is, éppúgy, mint az orvosok, felelősek vagyunk az emberek egészségéért. Emellett számunkra is alapkövetelmény a kommunikációs készség és a kedvesség. Van, hogy a beteg egyenesen az utolsó láncszemhez, a gyógyszerészhez fordul segítségért. A törvény előírja, hogy recept nélkül nem adhatunk ki bizonyos gyógyszereket, ezt be kell tartanunk. Egyszerűbb esetekben vagy megelőzés céljából adhatunk nem vényköteles gyógyszert, hangsúlyozva, hogy ha súlyosbodik a helyzet, a beteg forduljon orvoshoz. Sürgős esetben, rendelési időn túl, ünnepekkor és hétvégéken gyorssegélyként adhatunk vényköteles gyógyszert is 24, illetve 48 órára, azzal a feltétellel, hogy a beteg a lehető leghamarabb forduljon orvoshoz. Súlyos esetben az ügyeletre irányítjuk a pácienst. Az orvosi rendelők túlterheltsége és eléggé bürokratikus rendszere miatt egyre többen próbálnak betegségeikre a gyógyszertárban segítséget találni. Mi azonban csak a törvény által megengedett kereteken belül könnyíthetünk bajaikon.

– Mi a megoldás arra, hogy településükön mindig meglegyen a betegek számára szükséges gyógyszer?

– A háziorvossal napi kapcsolatban állunk, betegeinket pedig ismerem, így mindig tudom, mikor és mit kell megrendelnem. Ezáltal elkerülhetjük azt, hogy betegeinknek a városba kelljen utazniuk gyógyszereikért. Jó viszonyban vagyok a település többi gyógyszerészével is, és adott esetben odairányítom a beteget. A sürgősségi esetek gyógyszerei pedig mindig rendelkezésre állnak. Vannak országos szinten hiánycikknek számító gyógyszerek, de időben fel kell iratkozni, kérni, és akkor elkerülhető a kúra megszakadása. Berettyószéplakon három gyógyszertár van, községünkben pedig még egy működik Baromlakon.

– Nem sok ez egy ekkora lélekszámú községben?

– Ennyi még megél, többre nincs szükség. Ezt a gyógyszerészek is tudják, ezért nincs szándék újak nyitására. Mindenki végez felmérést, mielőtt belevág egy üzletbe, és rájön, hogy nálunk ennyi a felső határ. Vidéken nem szabályozza ezt törvény, de városon meg van határozva a lélekszám szerinti gyógyszertárak lehetséges száma.

– Régebben voltak gondok a biztosítóval, nagyon nehezen kapták meg a gyógyszertárak a térített árú patikaszerek ellenértékét. Javult a helyzet?

– Ma már nem jellemző a hosszas lemaradás, igaz, kisebb csúszás most is van, de mindig mindenkinek ki tudjuk adni a gyógyszert. Elmúlt az a kellemetlen helyzet, hogy csak hónap elején tudtuk kiszolgálni a betegeket, mert elértük a biztosító által megszabott felső korlátot.

 

Dr. Patay (Bagosi) Éva Brigitta Berettyószéplakon született 1988-ban, ott végezte el az általános iskolát, majd a margittai O. Goga Főgimnázium biokémia szakán érettségizett. A Nagyváradi Egyetem Orvosi és Gyógyszerészeti Karán diplomázott gyógyszerészként 2011-ben. Informatikai és pedagógiai képesítést is szerzett. Ugyanazon év őszén állt munkába Berettyószéplak legrégebbi gyógyszertárában. 2012-ben férjhez ment, és családalapítás mellett fejlesztette tovább szakmai képesítését. Kolozsváron gyógyszerész mesterfokozatot szerzett, 2012–2017 között Pécsen levelező tagozaton doktorált. Közben munkahelyén dolgozott. Szakmai sikerein túl legbüszkébb kétéves kisfiára, Patrik Alexre. Azon kevesek közé tartozik, akik karriert és családot egyidejűleg tudtak építeni. Ehhez persze szükség volt a család állandó támogatására és önfeláldozó segítségére.

2018.03.09
Galéria
Dr. Patay Éva Brigitta gyógyszerész
Kutatás közben
Kulcsszavak: