Választási évek következnek

Két kemény év áll előttünk, – hangzott el csütörtökön este az RMDSZ Bihar megyei szervezetének Fekete Sas-palotabeli székházában, ahol rövid óévbúcsúztatásra gyűltek össze a megyei és nagyváradi szervezet vezetői, önkormányzati képviselői, intézményvezetői.

Elsőként Meleg Vilmos, az RMDSZ nagyváradi szervezetének elnöke köszönte meg mindenki munkáját és lelkesedését, aki részt vett a tevékenységeikben, és segített a magyar közösség értékeit felmutatni. Ő is említette a következő két kemény évet, melyben többféle választást is tartanak, melyek során mindenki munkájára szükség lesz.

Szabó Ödön, a megyei szervezet ügyvezető elnöke az elmúlt év eredményeire is kitért. „Az RMDSZ visszakerült régi székházába, ellent tudtunk állni azoknak a támadásoknak, amelyek 2018-ra várhatóak voltak” – tette hozzá. Kitért arra is, hogy a váradi közélettől idegen volt az a zászlóerdő, amelyet a centenárium alkalmából láthattunk a városban, és arra is, hogy a fiatalok között jelent meg egyfajta kirekesztő nacionalizmus, amire oda kell figyelni, részben azért, hogy a mieink ne ijedjenek meg ettől, részben azért, mert rombolhatja az együttélést. „Egy sor kérdésben valóban látszott a különbség aközött, ha az RMDSZ jelen van valahol és munkálkodik, vagy ha tolldíszként kell a kalap mellé egy magyar” – mondta az ügyvezető elnök. Szerinte ennek a jelenségnek a legmarkánsabb példája az Ady líceum és a Szacsvay iskola fűtésének és felújításának kérdése volt, ám a megyei vezetésnek sikerült mindkettőt megoldania.

„Két kemény év jön" – tette hozzá végül Szabó Ödön –, jövőre azért kell munkálkodni, hogy megőrizzük jelenlétünket az Európai Parlamentben, a nagyobb kihívás pedig 2020, amikor arra kell törekedni, hogy a váradi önkormányzatban megváltozzanak az arányok, a megyeiben pedig meg kellene őrizni a többséget.

A beszédek végén Meleg Vilmos erőt, egészséget és boldog új esztendőt kívánt mindenkinek, Szabó Ödön pedig Böjte Csaba ferences szerzetest idézve azt kívánta: merjünk ajándékká válni egymás számára a következő évben.

2018.12.28
Galéria
Botházy Nándor, Meleg Vilmos, Szabó Ödön és Borsi Imre Lóránt