Könyvvásárral bővült a tizedik Könyvmaraton

Október első hétvégéjén tizedik alkalommal szervezték meg a Nagyváradi Könyvmaratont, melyhez idén könyvvásár is társult.

Több hazai és magyarországi kiadó is képviseltette magát a könyvvásáron. A betérők a Könyvmaraton négy napja alatt a szervezők, azaz a Várad Kulturális Folyóirat, a Holnap Kulturális Egyesület (HKE), a Szigligeti Színház kiadványai mellett a Bookart, az Europrint, a Kossuth, a Lector, a Naphegy, a Noran Libro Kiadó, az Országos Széchényi Könyvtár Kiadója, a Pont és a Ventus Libro Kiadó könyvei közül válogathattak a Szigligeti Stúdió Fehér termében.

A nyitónapon, október 4-én, csütörtökön Szűcs László, a Várad főszerkesztője, Simon Judit szerkesztő, a HKE vezetője és Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője köszöntötte az egybegyűlteket. Aznap tartották a színházak éjszakáját is, ennek több könyvmaratonos program – például a Dimény Áron színművésszel való beszélgetés vagy az Ars poetica című performance Tasnádi-Sáhy Péter rendezésében – is része volt, a stúdió udvarán pedig a maraton közönsége is megcsodálta a Nagyvárad Táncegyüttes zenés-táncos villámcsődületét.

Az idei maratonon több kolozsvári szerző könyvét is bemutatták, és zenés beszélgetésre invitálták A. G. Weinbergert, vele szombaton este a stúdió Fekete termében találkozhattak a nézők. Csütörtökön Mikola Emese Félrehallgatások című könyvének bemutatójával kezdődött a program. A nagyváradi, de Kolozsváron „ragadt” szerzőt Szűcs László kérdezte, s ő faggatta Szávai Gézát, a Pont Kiadó vezetőjét is. A Fekete teremben a nagyváradi születésű Dimény Áron színművészt (Kolozsvári Magyar Állami Színház) Simon Judit kérdezte pályáról, színházról és filmszerepekről – játszott a Sorstalanságban, az Europolisban, a Mansfeldben és az Undeva la Palilula című filmben –, majd Tompa Andrea Omerta című kötetéből olvasott fel.

Pénteken a Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) tagjait láthatta a közönség, Korpa Tamás FISZ-elnök Gothár Tamással és Barlog Károllyal beszélgetett. Újabb kolozsvári szerzővel folytatódott a program, Lőnhárt Melindával Szaggatott című verskötetéről Kemenes Henriette és a könyvet szerkesztő Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetett. Ezt követően Demény Péter A kíméletlen látás. Bánffy Miklós irodalmi portréi című könyvéről Balázs Imre József beszélgetett a szerzővel, majd Gáspárik Attilát, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatóját kérdezte Teátrális világ(unk)? című, esszéket és tanulmányokat tartalmazó kötetéről Simon Judit és Szűcs László. Az est Biró Árpád Levente Kallódás ellen című művének felolvasószínházi előadásával zárult.

Szombaton szintén kolozsvári szerző, Keszthelyi György Beszámoló a látszatokról című kötetének bemutatójával kezdődött a könyvismertetők sora. A szerző nem volt jelen, a kötetről Szűcs László és a szerkesztő, Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetett, ők olvastak fel verseket is. Az Europrint Kiadó újdonságairól Derzsi Judit számolt be, majd a IV. dráMÁzat pályázat kötetének bemutatója következett, a darabokról Biró Árpád Levente és Nagy Orsolya beszélgetett. Ezután Demény Péter faggatta Balázs Imre Józsefet új köteteiről (Kirándulás a felhőben; Gellu Naum: Zebegény, a pingvin; Ezeregy mondat), Balázs Imre József gitárt is ragadott, hogy megmutassa, gyermekversei nemcsak olvasva, hanem megzenésítve is kellemes élményt nyújtanak.

A szombati program és az idei könyvmaraton a Fekete teremben zárult: Szűcs László és Simon Judit kérdezte A. G. Weinberger blueszenészt Singular című kötetéről, és természetesen a zene sem maradhatott el, hiszen a váradi származású, magát „kereső embernek” valló zenész ízelítőt is adott művészetéből.

2019.01.05
Galéria
A standoknál romániai és magyarországi kiadók könyveiből lehetett vásárolni
Simon Judit és Dimény Áron
Könyveket, szerzőket ismertek meg az érdeklődők a Fehér teremben
Korpa Tamás, Gothár Tamás és Barlog Károly
A. G. Weinberger zenélt is (Fotó: Tóth Hajnal)
Simon Judit, Gáspárik Attila és Szűcs László