Önkéntes segítők 72 órája Margittán

Margittai fiatalok is bekapcsolódtak idén a közösségért vállalt, 72 óra kompromisszum nélkül elnevezésű szociális, önkéntes, ifjúsági akcióba. A jótékonysági programot 11. alkalommal rendezte meg a római katolikus, a református és az evangélikus egyház Magyarországon és határain túl október második hetében.

A kezdeményezés Németországból indult 2002-ben, később csatlakozott Magyarország, Ausztria, Svájc, Szlovákia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Csehország is. A résztvevők és az elért eredmények száma évről évre látványosan nő, ez bizonyítja, hogy a fiatalok lelkében él a segítőkészség, a jó szándék, csak lehetőséget kell teremteni a megnyilvánulására. A 72 óra kompromisszum nélkül program éppen ezt teszi. Jelmondata: „Több vagy, ha adsz.” Az idei rendezvény magyarországi és itthoni fővédnöke Böjte Csaba ferences szerzetes. Felhívásában örömteli közösségi szolgálatot kíván a három napra és az év többi részére is.

A margittai főszervező a helyi Caritas volt, a Horváth János Elméleti Líceum és a történelmi egyházak fiataljainak közreműködésével. Majdnem 70 fiatal kapcsolódott be a háromnapos akcióba. Első megbeszélésükön elkészítették az ütemtervet, vagyis összeírták az elvégzendő feladatokat a csoportokra oszlott fiatalok és a hozzájuk csatlakozó idősebbek számára. Kiss Károly, a margittai Caritas igazgatója köszöntötte a segítőkész csapatot és köszönetet mondott áldozatvállalásukért, majd eredményes, jó munkát kívánt.

A három nap folyamán voltak, akik a Szent Antal Idősotthon kapuját vagy az otthon ebédlőjének falát átfestve varázsolták azt szebbé, egyedivé. Mások az otthonban lakó idősekkel beszélgettek, segítettek nekik, vagy margittai időseknek a ház körüli teendőkben – takarításban, ablaktisztításban, udvari rendrakásban – nyújtottak segédkezet. A felkeresetteknek már a látogatás is mérhetetlen örömet szerzett, volt kivel elbeszélgetniük, volt kivel megosztaniuk örömüket, gondjukat. Egy másik csoport a plébánia kapuját és a templomi rácsokat festette le, varázsolta szebbé. Szombat délután az önkéntesek és szervezők szalonnasütéssel látták vendégül a Nagyváradról érkezett Vár-lak ifjúsági csoportot. Ennek tagjai az idősotthon lakóit jöttek meglátogatni, hogy hangulatos előadásukkal szebbé tegyék a hétvégét.

Időbeli egybeesés okán az önkéntesek bekapcsolódtak a szegényekkel való szolidaritást kifejező, Egymillió csillag elnevezésű akció margittai megszervezésébe/lebonyolításába is. Az Árpád-házi Szent Margit római katolikus templom előterében gyújtották meg az együttérzés gyertyáit. Természetesen lehetőség volt adományok átadására is. Szép számban gyűltek össze az együtt érzők. A Caritas zenés programról is gondoskodott: a Nagyváradról érkezett, egy éve megalakult Mécses zenekar adott elő az alkalomhoz illő énekeket gitárkísérettel. Általában keresztény muzsikát játszanak, a margittai rendezvényen méltóságteljes hangulatot keltettek a gyertyák fényével együtt ragyogó együttérzésnek.

Kiss Károly és a főszervező Kiss Csenge elégedett a háromnapos önkéntesség eredményével. Eldöntötték, hogy a következő években is csatlakoznak a programhoz, reményeik szerint még több részvevővel. Ezúton is köszönetet mondanak mindenkinek, aki részt vett a jótékonysági akcióban.

2019.01.05
Galéria
Kerítésfestés
Vidámabbá tették az idősotthon falát az önkéntesek
A templomi rácsokat is átfestették
Ablakpucolás
Azzal is jót tettek, ha csak beszélgettek az idősekkel
A Vár-lak ifjúsági csoport az idősotthonban
A szegényekért gyújtott mécsesek körül az önkéntes fiatalok