Megtakarítási számlát nyitnak a gyermekeknek

Minden kiskorúnak megtakarítási számlát nyitnak Romániában, és ezekre, ha a szülő vagy gondviselő legalább évi 1200 lejt befizet, évi 600 lejt utal át a kormány, a megtakarítások után pedig évi 3 százalékos kamatot fizetnek.

A megtakarítási számlákat a kormányprogram részeként, a 2018/104. számú sürgősségi kormányhatározattal hagyták jóvá, ez múlt év decemberében meg is jelent a Hivatalos közlönyben. A kormányhatározat szerint az Államkincstárban minden 18 évnél fiatalabb gyermeknek automatikusan megnyitják a számlát. Ezekre a kincstár kirendeltségeinél készpénzben, postai utalvánnyal banki átutalással tehetik fel az összegeket a szülők vagy gondviselők.

Fontos tudni, hogy az évi 600 lejes juttatás csak akkor jár, ha legalább 1200 lejt elhelyeznek a számlán a naptári év végéig. A 3 százalékos kamatot akkor is fizeti az állam a számlán lévő megtakarítás után, ha az évi 1200 lej nem kerül fel rá. Egy számlára évente legtöbb 100 ezer eurónak megfelelő lej kerülhet. Az állami gondozásban élő gyermekeknek a munkaügyi minisztérium költségvetéséből fizetik ki az évi 1200 lejes hozzájárulást. A megtakarítási számláról bővebben következő lapszámunkban olvashatnak.

2019.01.05
Galéria
Képünk illusztráció