Mafeszt - színházi seregszemle Nagyváradon

Nagyvárad lesz a házigazdája a 2017-ben alakult Magyar Színházi Szövetség (Maszín) éves színházi seregszemléjének, a II. Mafeszt-nek január 22. és 26. között.

A II. Mafeszt részleteit sajtótájékoztatón ismertette Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője és Fazakas Márta művészeti titkár, a Maszín munkatársa. A seregszemlén résztvevő társulatok – a Maszín alapítói, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, az Aradi Kamaraszínház, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és a nagyváradi Szigligeti Színház, valamint a 2018-ban csatlakozott Csíki Játékszín­­ – művészi törekvéseikre jellemző előadásaikat hozzák el Váradra; így a programban gyermek- és ifjúsági színdarabok, táncszínházi produkciók, felolvasószínházi események, stúdiótermi és nagyszínpadi produkciók egyaránt helyet kaptak.

Január 22-én, kedden 17 órától a Nagyvárad Táncegyüttes Idegen című táncszínházi produkciójával nyitja meg kapuit a II. Mafeszt. A Jorge Luis Borges Márk evangéliuma című novellájából készült alkotás kortárs passiótörténet, amely a mester-tanítvány viszony mellett a fikció és valóság szimbiózisára is reflektál.

Január 22-én, kedden 19 órától A kaktusz virágával vendégszerepel Nagyváradon, a Szigligeti Színház nagytermében a Csíki Játékszín: Csíkszereda önkormányzati színháza a francia vígjáték Nádas Gábor és Szenes Iván-féle átiratával érkezik a Körös-parti városba. A komédia Julien francia sztárfogorvos történetét meséli el, aki, hogy ne kelljen lehorgonyoznia egyik kalandjának szereplője mellett sem, gyűrűt húz, és háromgyermekes családapaként mutatkozik be a hölgyeknek. Így találkozik a nála húsz évvel fiatalabb Antoniával, akinek kész lenne megkérni a kezét is, de ahhoz előbb el kell válnia a kitalált feleségétől. A lelkiismeretes Antonia ragaszkodik hozzá, hogy találkozzon Julien nejével a válás előtt. Végső elkeseredésében Julien a tíz éve mellette dolgozó asszisztenséhez, a kaktusznak gyúnyolt Stéphanie Vigneau kisasszonyhoz fordul segítségért.

Főszerepben a jókedv

A fesztivál második napján, január 23-án, szerdán 17 órától az Aradi Kamaraszínház és a Békéscsabai Jókai Színház koprodukciójában megvalósult Sonkamenüett című előadást láthatja a közönség. Az előadás Raymond Cousse szövegéből indul ki, de nem ragad le annál. Raymond Cousse az európai irodalom és színművészet ellentmondásos figurája, jobban ismert Európa más országaiban, mint hazájában, Franciaországban. A Stratégia két sonkára első formája regény, az ebből létrehozott monodrámát, amely tulajdonképpen egy, a vágóhídi kivégzés előtt álló, herélt kandisznó elmélkedéseit mutatja be nyersen és cinikusan, az avignoni költő, Pierre Chabert állította színpadra Cousse főszereplésével. A magyar adaptáció ebben a formában ősbemutatónak tekinthető, remek alkalmat szolgáltatva a cousse-i élethelyzet és felfogás újrafogalmazására: milyen az, amikor az ember (vagy a disznó) különösebb előtanulmányok nélkül Shakespeare-be oltott Beckettnek képzeli magát.

A fesztivál második nagyszínpadi előadásaként a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház A főfőnök című vígjátékát láthatja a közönség. A Lars von Trier filmjéből, az Aranyélet, Fapad és A tanár sorozatokból ismert Anger Zsolt által színpadra alkalmazott előadás egy évek óta láthatatlan, avagy nemlétező főnökkel működő cég abszurd történetét meséli el, így mutatva görbe tükröt a kortárs felelősségvállalásról, illetve a köztünk élő embertípusokról is. Az előadásra január 23-án, szerdán 19 órától kerül sor a színház nagytermében.

Kortárs hangolásban

Január 24-én, csütörtökön 17 órától a Szigligeti Társulat Apátlanul című előadását tűzi műsorára a II. Mafeszt. Csehov fiatalkori drámájában az orosz szerzőre jellemző karakterek és világlátás prototípusait láthatjuk, mintegy sűrítetten érzékeltetve azt az életművön átívelő lét- és társadalomkritikát, amely érzékletesen reflektál a szellemi pusztaság emberi viszonyokat romboló hatására.

Január 25-én, pénteken 17 órától Hatházi András Jászai Mari-díjas színművész egyéni estjével, a Tizenöt próbálkozás a színészetre című előadással várja közönségét a II. Mafeszt. Az amerikai Tom Dugdale által rendezett, a többszörösen díjazott színművész improvizációira épülő előadás a színészek tudathasadásos állapotát dolgozza fel sok humorral és öniróniával, nevezetesen, hogy milyen az, amikor estéről estére hazudik és ugyanakkor igazat is mond.

A nagyszínpadi vendégelőadások sorát a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Rabenthal című előadása zárja. Jörg Graser drámájának színpadi adaptációját Románia egyik legelismertebb rendezője, Radu Afrim jegyzi. Azelőadás tulajdonképpen egy szürreális vízió a burzsoázia működéséről, emberi kapcsolatainak kiüresedéséről, ugyanakkor nem kevés iróniával közelít napjaink embereinek jellegzetes viszonyaihoz. Az előadás január 25-én, pénteken 19 órától látható a Szigligeti Színház nagyszínpadán.

A II. Mafeszt utolsó napján, január 26-án, szombaton 17 órától a decemberben bemutatott Olivér! című musicalt, illetve 20 órától a Szigligeti Stúdióban a temesvári és szatmári társulatok koprodukciójában létrejött Burundanga, avagy a maszk, a baszk és a cucc című kortárs spanyol komédiát tekinthetik meg az érdeklődők. Jordi Garcelan kortárs katalán drámaíró és műfordító színművei valós időben, egyetlen helyszínen játszódnak lehengerlő humorral, miközben alig észrevehetően társadalmi kérdéseket kínálnak megvitatásra. Legismertebb drámája, a többszörösen díjazott A Grönholm-módszer – nemzetközi sikere mellett – az elmúlt években több hazai magyar és román nyelvű színház repertoárjában is feltűnt.

Gyermekelőadások: A II. Mafeszt színházi seregszemle három napján gyermek- és családi előadásokkal is kedveskednek a szervezők az érdeklődőknek. Január 23-án, szerdán 11 órától Fodor Sándor klasszikusát, a Csipike, a gonosz törpe című produkciót tekinthetik meg a legkisebbek a Csíki Játékszín előadásában. Január 24-én, csütörtökön a Rengeteg Ábel és Kürtős Kata című vásári bábjátékra várják az érdeklődőket. Január 26-án, szombaton 11 órától  H. C. Andersen Hókirálynő című meséjét tűzik műsorra a szervezők. Edgar és Gerda születésük óta barátok, de egy hirtelen jött szélvihar messzire repíti őket egymástól. Edgar a Hókirálynő palotájában találja magát fagyott szívvel a messzi északon, Gerda pedig félelmet nem ismerve a fiú megmentésére indul. Útját érdekes lények keresztezik, hol segítik, hol hátráltatják küldetése teljesítésében, de Edgar iránt érzett szeretete mindig erőt ad, hogy ne rettenjen meg az újabb és újabb akadályok előtt. Hans Christian Andersen újragondolt klasszikusa a temesvári mesejátékban édesbús tanmesévé válik, mely segít választani kicsiknek és nagyoknak a szív és az ész örökvitájában.

Kiegészítő programok: Január 24-én, csütörtökön 21 órától a Moszkva Kávéházban mutatja be a Tomcsa Sándor Színház Garaczi László Magyar mátrix című kocsmaszínházi előadását. A produkcióra jegyek a Moszkva Kávéházban kaphatók. Január 25-én, pénteken 21.30-tól a Szigligeti Stúdióban a Harag György Társulat Havi dráma című felolvasószínházi sorozatából mutatnak ízelítőt a szatmári művészek. A Balázs Attila által rendezett Tasnádi István-darabra, a Paravarieté című felolvasószínházi eseményre a belépés ingyenes. A fesztivál ideje alatt a Moszkva Kávéház is több eseménnyel készül, közülük kiemelendő a január 25-én, pénteken 20 órától kezdődő Kiscsillag-koncert. A könnyűzenei eseményre jegyek a Moszkva Kávéházban kaphatók.

Jegyinformációk: A II. Mafeszt színházi seregszemlére jegyek a színház jegypénztárában kaphatók hétköznapokon 14–19 óra között, illetve egy órával az előadások előtt. Az előadásokról és a fesztiválról bővebben a mafeszt.szigligeti.ro oldalon, illetve a Mafeszt Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Jegyárak:

Mafeszt stúdióelőadások:

Teljes ár: 25 lej

Kedvezményes ár (diákigazolvány és nyugdíjasszelvény felmutatásával: 15 lej

Mafeszt nagytermi előadások*

Zsöllye, páholyok: 25 lej

Erkély: 15 lej

*Kivételt képez az Olivér! című musical

Mafeszt - gyermekelőadások:

Teljes ár: 10 lej

Kedvezményes (diákok): 7 lej

Az Olivér! című musical jegyárai:

Páholyok első két helyei: 45 lej

Páholyok hátsó helyei: 40 lej

Zsöllye: 30 lej

Erkély: 25 lej

2019.01.10
Galéria
Novák Eszter, Czvikker Katalin és Fazakas Márta
Kulcsszavak: