Támogassák szavazatukkal a projekteket!

Az RMDSZ nagyváradi szervezetének a Parkot Biharpüspökibe és a Parkolót a vár keleti kapujához című projektjeit fogadták el abban a kiírásban, amit a polgármesteri hivatal hirdetett meg, és amelyeket most internetes szavazásra is bocsátottak. A Várad volt a világ közepe projektet, bár nem a nagyváradi RMDSZ nyújtotta be, a szervezet felkarolta, tekintettel arra, hogy az ötlet maga Cseke Attila 2012-es polgármester-jelölti kampányának része volt, illetve azért, mert a nagyváradi magyarság okkal lehet rá büszke.

Az RMDSZ kéri a váradiak támogatását, ugyanis az összesen 52 kiválogatott pályázatból mindössze az első tízet finanszírozza a helyi önkormányzat. Mint ismeretes, a nagyváradi városvezetőség 1,5 millió eurós keretet, úgynevezett participatív költségvetést különített el a közösségi projektek támogatására. A polgármesteri hivatal tavaly ősszel hirdette meg ötletbörzét, azt kérte a váradi polgároktól, szervezetektől, hogy javasoljanak, adjanak ötleteket, hogy mit hol végezzenek el a városban.

Online szavazás

A nagyváradi RMDSZ több javaslattal vett részt a pályáztatás első körében. A városházi előzsűrizés után ebből több be is került a második fordulóba, melynek során internetes szavazásra bocsátották a pályázatokat. Most a nagyváradiaknak kell a kezdeményezések mellé állniuk, ugyanis az online szavazás eredményétől is függ, hogy a városháza finanszírozza-e a sport- és szabadidőpark létrehozását Biharpüspökiben, valamint egy parkoló létrehozását a vár keleti kapujánál.

Botházy Nándor, az RMDSZ nagyváradi szervezetének ügyvezető elnöke hangsúlyozta: „Az a szándékunk, hogy mindig minden lehetőséget kihasználjunk azért, hogy a magyar közösség érdekeit képviseljük. Bár a tavalyi kiírásban két projektünk is bekerült a legjobb ötbe, az önkormányzaton múlik a kivitelezés időpontja. A tétlenségük nem szegheti kedvünket, ezért az idei kiíráskor is úgy gondoltuk, hogy amennyiben van olyan lehetőség, hogy közpénzből, melyhez értelemszerűen a nagyváradi magyarok is hozzájárulnak, létrehozhassunk valamit célirányosan ennek közösségnek, akkor azt meg kell tenni. A teljes nagyváradi közösség igényeit igyekszünk figyelembe venni magyar szemszögből. Ennek tükrében állítottuk össze idei pályázatainkat is. Az eredetileg benyújtott projektekből kettőre, a biharpüspöki park és a vár melletti parkoló létrehozásáról szóló ötletünkre lehet szavazni a bizottság döntésének köszönhetően. Fontos pillanat ez, hiszen az első révén végre központi téma lehet Biharpüspöki, amely véleményem szerint az utóbbi időben méltánytalanul el van hanyagolva. A negyed magyarsága is megérdemli azt, hogy egy, a polgármesteri hivatal által létrehozott és karbantartott modern sport- és szabadidőpark álljon a rendelkezésükre. A továbbjuttatott pályázatok a váradi RMDSZ vezetőségének és tanácsosainak összehangolt munkája a helybéliek igényeire alapozva. Ugyanakkor nagyon fontosnak tartottuk felkarolni azt a pályázatot, amely emléket állítana a nagyváradi várban annak, hogy valaha Nagyvárad volt a világ közepe (itt haladt át a 0 délkör). Ezúton kérjük, hogy aki teheti, szánjon a közösségre egy kis időt, éljen a lehetőséggel, és támogassa szavazatával ezt a három projektet az activ.oradea.ro internetes oldalon, illetve biztassa ismerőseit is, hogy álljanak az ügy mellé.”

A projektekről

Pető Dalma önkormányzati képviselő, a Sport- és szabadidőpark Biharpüspökiben pályázat ötletgazdája hangsúlyozza, hogy ebben a városrészben még nem hajtott végre ilyen jellegű környezetrendezési beruházást az önkormányzat, az igény viszont óriási. „Biharpüspökiben nincs egy, a polgármesteri hivatal által létrehozott, karbantartott sport- és szabadidőpark. Nincs kosárpálya, focipálya, semmilyen sportolási lehetőség, holott igény lenne rá. Nincs olyan park, ahol a lakosok jól éreznék magukat. Püspöki lakosai is megérdemlik, hogy egy modern park álljon a rendelkezésükre. Az itteniek ugyanolyan adófizető polgárai Nagyváradnak, megérdemlik, hogy ne egy másik városrészbe kelljen elmenniük, ha például a szabadban szeretnének sportolni. Arra szeretném kérni a püspökieket, hogy szavazzanak, éljenek a lehetőséggel, érezzék magukénak ezt a kezdeményezést, hiszen, ha sikerül, akkor ebben a városrészben is beindulnak a lakosok által várva várt fejlesztések. Itt az alkalom arra, hogy éreztessük a városvezetéssel, hogy mi is itt vagyunk, és tudjuk, hogy mit akarunk. A park a biharpüspöki gyerekeké, fiataloké, családoké lesz!” – mondta Pető Dalma.

Az RMDSZ városi szervezetének szavazásra bocsátott további projektjei: Kis Gábor városi tanácsos ötlete alapján a vár háta mögött egy főleg autóbuszok és mikrobuszok számára építendő parkolóhely; a Bumbacului utcai tömbházak mögötti részének modernizálása, ezt az ott lakók már több mint tíz éve kezdeményezték, valamint a Teiului utcai, Posticum melletti játszótérnek és zöldövezetének felújítása Meleg Vilmosnak, az RMDSZ nagyváradi szervezete elnökének javaslatára. Kis Gábor ezekkel a projektekkel kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint reális, kivitelezhető tervekről van szó, melyek nem kerülnének nagy összegekbe, és reményei szerint megszerzik majd a megvalósításukhoz szükséges szavazatokat.

A Nulla délkör nevet viselő, szintén megszavazható projekt, jóllehet nem az RMDSZ kezdeményezése, teljes mértékben élvezi a szövetség nagyváradi szervezetének támogatását, ugyanis emléket állítana annak a történelmi ténynek, hogy 1464 és 1667 között a váradi vár területén haladt át a 0 délkör (kezdő hosszúsági kör), amely a hajózási térképek elkészítéséhez szolgált alapul. Ugyanakkor kevesen tudják azt is, hogy Európa legelső csillagászati obszervatóriuma Nagyváradon létesült.

Az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezete kampányt szervez a projektek népszerűsítésére. Arra kérik a váradiakat, hogy az activ.oradea.ro oldalon egy rövid regisztrációt vagy facebookos belépést követően támogassák szavazatukkal ezeket a magyar ügyeket, és biztassanak másokat is a támogatásra. A projekteket az alábbi elnevezésekkel lehet könnyen megtalálni: Parc de recreere și sport în Episcopia Bihor, Amenajare parcare pe strada Dobrogeanu Gherea és Meridianul Zero la Oradea.

 

A nagyváradi RMDSZ sajtóirodája

2019.01.11
Galéria