Hajdúvárosi hírcsokor

Nagyszalonta önkormányzata több olyan intézkedést is hozott, amely a lakosság széles rétegeit érinti. Ezekből válogattunk.

Gondok a cserepek minőségével

A nagyszalontai önkormányzat panasszal fordult a Tondach cserépgyártó céghez, mert rossz minőségű terméket szállított a városnak. A városházával szemközti óvoda tetőjét néhány éve cserepezték újra, ám az utóbbi években kiütközött a hiba. A főutca felőli részen a cserepek kezdtek feltáskásodni és szétmállani. A polgármesteri hivatal illetékesei értesítették a gyártó céget a hibáról. Szerencsére még jótállási időn belül jelentkezett a minőségromlás.

A Tondach elismerte a hibát, és vállalta, hogy kicseréli a hibás anyagot, és az új cserepek felrakásának munkabérét is állja. Ezzel azonban még nem tisztázódott minden, ugyanis a cég egy elég távoli időpontot határozott meg a cserepek leszállítására. A városháza illetékesei most arról győzködik a gyártót, hogy minél hamarabb, még az igazi tél beállta előtt cseréljék ki a hibás árujukat.

 

A városházán fával fűtenek

Éppen a városháza szinte az egyetlen olyan közintézmény Nagyszalontán, mely az önkormányzat hatáskörébe tartozik és fafűtéses. Információink szerint a Polgármesteri Hivatal fontossági sorrendjében első helyen az iskolák, óvodák és más közhasznú intézmények épületének központi fűtése, metángázzal való ellátása állt. Ez az összkomfort ma már mindegyik közintézményre jellemző. A városházára azért nem vezettették be a központi gázfűtést, hogy spóroljanak a város más beruházásaira. Ennek a takarékoskodásnak a következtében télen korántsem olyan jók a körülmények a hivatalban, mint más intézményekben. A fával fűtött épületben hidegek a folyosók, és az irodák fűtése is gyenge. Az önkormányzat sok-sok év takarékoskodás után most a művelődési minisztériumhoz fordult, hogy állami pénzből felújítsák a műemlék épületet, és egyúttal korszerűsítsék a fűtést itt is.

 

Csaló csatornahasználók

Egyes nagyszalontai háztartások hivatalosan nem hajlandók rácsatlakozni a városi csatornahálózatra, de nem mennek messze egy kis csalásért. A polgármesteri hivatalban vizsgálják annak szükségességét, hogy alapos ellenőrzést végezzenek azokon a részeken, ahol a földben van a csatorna, de még nem üzemképes. Bár a lakosok nagy része jól tudja, hogy tilos a hivatalos rácsatlakozás nélkül használni a szennyvíz-elvezetést, sokan mégis visszaélnek a helyzettel. A hivatal alkalmazottai máris felfedeztek olyan csöveket az utcán, amelyek a kanális fedelén keresztül beletorkollanak a csatornába. Büntetés vár ezeknek az összeeszkábálóira, hisz amíg a város tisztességes polgárai fizetnek a csatornázásért, mások csalással jutnak hozzá a szolgáltatáshoz.

 

Megmentenék a füveskerti iskola épületét

A város nyugati negyedében álló füveskerti iskola egykoron szebb napokat is látott. A kétemeletes épület valamikor óvodásokat és iskolásokat is befogadott. A gyermeklétszám csökkenése miatt idővel aztán előbb az iskolai, majd az óvodai oktatás is megszűnt itt. Az önkormányzat az üresen maradt ingatlant már évekkel ezelőtt megpróbálta hasznosítani. Ennek első feltétele, hogy a szaktárca hagyja jóvá az épület kivonását a tanügyi rendszerből. Az önkormányzat igényelte is ezt, elküldte a dokumentációt, a tervezett hasznosításra vonatkozó tanulmányt, ugyanis több szervezetnek is jól jönnének a helyiségek. A minisztérium azonban a mai napig nem adta meg az engedélyt az egykori iskola rendeltetésének megváltoztatására.

Ez azért is szomorú, mert időközben az épület állaga leromlott, vandálok betörték az ablakait, és továbbra is sok kárt tehetnek az épületben. Ezért az önkormányzat tovább keresi a megoldást. Újabb átirattal fordult a tanügy-minisztériumhoz, most nem a végleges, csak az ideiglenes használatbavételt kérelmezve. Ez lehetőséget adna arra, hogy egy civil szervezet belakja, vigyázzon a házra. Az elöljáróság reméli, hogy még az idén tisztázódik az épület sorsa.

 

2019.01.28
Galéria
A hajdani füveskerti iskola épülete lassan teljesen használhatatlanná válik
Új cserepekre vár az óvoda
Kulcsszavak: