Gazdalétről Érmelléken

Telt házasra sikerült az a november végi agrártalálkozó, amelyet a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Nagyváradi Regionális Irodája szervezett Érmihályfalván.

A későn érkezők számára már pótszékeket kellett bevinni, akkora volt az érdeklődés A gépesítés jövője az agráriumban címmel meghirdetett konferencia és üzletember-találkozó iránt. Az agrárszakemberek, a mezőgazdaságban dolgozók mellett polgármesterek is szép számban jelen voltak az érmihályfalvi eseményen. Mindez a téma jelentőségének köszönhető, valamint a jó szervezésnek, amelyből kivette a részét a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. Nagyváradi Regionális Irodája mellett a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) Bihar megyei vezetősége, a Bihar Megyei Tanács és a helyi városvezetés is.

Miközben az egybegyűltek még keresték ülőhelyüket, a színpadi kivetítőn a várost bemutató film kockái peregtek, majd a regionális iroda vezetője, Sárközi Zoltán köszöntötte a megjelenteket. Egyúttal arról is tájékoztatott, hogy intézményük nemrég nevet változtatott, de célt nem: lehetőségeikhez mérten minden eszközzel támogatják a gazdákat és az üzletembereket munkájukban. Nyakó József házigazda polgármester üdvözlő szavait követően Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke elmondta, hogy míg a budapesti és a bukaresti országos vezetők együttműködése nehézkes, addig Bihar és Hajdú-Bihar megye sikeresen együttmunkálkodik, többek között a mezőgazdaság terén is. Ehhez kapcsolódva Szabó Ödön parlamenti képviselő bejelentette, hogy Biharban is beindult a falugondnoki szolgálat: Érmihályfalván, Székelyhídon, Margittán, Szalárdon és Nagyszalontán működtetnek irodát. Továbbá szólt azokról a gazdákat érintő, nagy horderejű törvénymódosításokról, amelyek az RMDSZ javaslatára nemrég léptek érvénybe.

Később szakmai előadások hangzottak el. A Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója, Kozma Mónika alapítványuk működési mechanizmusát taglalta, több, térségünkben is meghonosításra érdemes javaslattal állt elő. Skapinyecz Péter, a Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. igazgatója a kapcsolatépítést és a termékek külföldi piacokra juttatását jelölte meg elsődleges feladatként. Gazdák is bemutatták vállalkozásaikat, beszámoltak eredményeikről, megfogalmazták elvárásaikat. A kötetlen beszélgetések során a kapcsolatépítés már a helyszínen elkezdődött.

2019.01.29
Galéria
Sárközi: a név változott, de a cél ugyanaz
Kozma Mária megosztotta eddigi tapasztalatait a résztvevőkkel
Megtelt a művelődési ház a konferenciára érkező