Amikor a csecsemő veszélybe kerül

A bölcsőhalál megelőzésének módozatairól és a megelőzéshez társuló gyakorlati teendőkről tartottak érdekfeszítő előadást Székelyhídon. Az eseményt a helyi Baba-mama Kör szervezte.

Annak ellenére, hogy Palczert Judit főszervező és a Baba-mama Kör tagjai többféle módon igyekeztek beharangozni a hiánypótló előadást, nagyon kevés érdeklődő volt jelen a székelyhídi múzeum aulájában megtartott eseményen. A Csecsemőkori/gyermekkori vészhelyzetek, elsősegélynyújtás címmel megtartott gyakorlati ismertető során Tim Attila sürgősségi mentőápoló osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal. A debreceni szakember a Székelyhídról a cívisvárosba került, szintén egészségügyi dolgozó Nagy István közreműködésének köszönhetően jött el az Érmellékre.

Az előadás gerincét a bölcsőhalál felismerése és kivédése adta. Ez a halálnem nem új keletű, ezért nem meglepő, hogy az előadás mottójául egy bibliai idézetet választottak: „Mikor pedig hajnalban felkeltem, hogy megszoptassam az én fiamat: ímé, megholt” (1Kir 3,21).

Magyarországon már hat éve rendszeresen tartanak ismeretterjesztő előadásokat, ennek köszönhetően több csecsemőt sikerült megmenteniük. A bölcsőhalál leggyakrabban a születés utáni első négy hónapban fordul elő, de bekövetkezhet egészen egyéves korig. Váratlanul, alvás közben lép fel. Kétszer olyan gyakran fordul elő a fiúknál, mint a lány csecsemőknél. Ennek okát még nem sikerült kideríteni. Megelőzésként ügyelni kell arra, hogy a szobahőmérséklet 19–21 Celsius-fok között legyen, veszélyt jelent a puha ágybetét és az édesanya terhesség alatti dohányzása. A légzés megkönnyítése végett lefektetés előtt ajánlatos kitisztítani a babák orrát. A cumi használata csökkenti a veszélyt.

Külön kutatási téma, hogy miként altassuk a gyermeket. Egyértelművé vált, hogy hanyatt fektetve, de napközben más testhelyzetben is. A baba túlöltöztetése is veszélyforrás, hisz ötször hamarabb kimelegednek, mint egy felnőtt. Vitatott, hogy alhat-e az édesanyával a csecsemő: ajánlatos ugyanabban a szobában, de külön ágyba fektetni.

Sok múlik azon, hogy miként reagálunk, ha a csecsemő légzése leáll. Először ölbe véve a hát simogatásával és a talpak pöckölésével kell stimulálni a légzés beindulását. Nem szabad rázni, mert az agyvérzést okozhat – figyelmeztetett az előadó. Ha nem járunk eredménnyel, mesterséges légzést kell alkalmazni, ennek külön csecsemőkre vonatkozó szabályai vannak! Ha öt befújás után sem indul be a légzés, akkor el kell kezdeni a mellkaskompressziót. Ezt pontosan harmincszor szabad megismételni. Közben értesíteni kell a mentőket, esetenként folyamatosan telefonon kommunikálni velük, végrehajtani az általuk mondottakat. Tim Attila felhívta a figyelmet arra, hogy mindenképpen el kell kezdeni az újraélesztést még mielőtt az orvosi segítség megérkezne, hisz négy perc oxigénhiány esetén már károsodik az agy.

 

2019.01.29
Galéria
Több édesanya a gyermekével érkezett az előadásra
Tim Attila újraélesztési technikákat is bemutatott