Imaóra, gyertyaszentelő, világnap, Balázs-áldás, szentségimádás, beteggondozás

Taizéi imaóra a nagyvárad-olaszi templomban

Január 31-én, csütörtökön 19 órától „Nyugalmat talál lelketek.“ (Mt 11,30) mottóval taizéi imaórát szervez a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum a nagyváradi Barátok templomában. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők.

Gyertyaszentelő Boldogasszony a székesegyházban

Február 2. a katolikus egyházban Urunk Bemutatása, más néven Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe. Születése után negyven nappal Szent József és Szűz Mária bemutatta Jézust a jeruzsálemi templomban. Az idős Simeon a Nemzetek Világosságának nevezte őt. Innen ered az egyik legrégebbi szentelmény, a gyertyaszentelés szokása. 2019. február 2-án, szombaton a nagyváradi római katolikus székesegyházban 8, 11 és 18 órakor kezdődnek a szentmisék.

A megszentelt élet világnapja Nagyváradon

Szent II. János Pál pápa február 2-át a megszentelt élet világnapjává rendelte, mely napon az egész világon hálát adnak Istennek a szerzetesi hivatásokért. 2019. február 2-án, szombaton a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye és a Nagyváradi Görögkatolikus Egyházmegye területén élő szerzetesek és szerzetesnők a görögkatolikus püspökség szervezésében a nagyváradi ferences templomban (Spartacus utca 33A) találkoznak. A találkozón részt vesz Böcskei László megyés püspök is, és 10 órakor szentmisében ad hálát és imádkozik a szerzetesekért.

Balázs-áldás a székesegyházban

„Szent Balázs püspök és vértanú közbenjárására szabadítson meg téged az Isten a torokbajtól és minden más bajtól.” Február 3-án, vasárnap, Szent Balázs püspök és vértanú emléknapján ezekkel a szavakkal adnak áldást a katolikus templomokban a papok. A nagyváradi székesegyházban minden szentmise végén részesülhetnek a hívek a Balázs-áldásban.

Szentségimádás a Katalin-telepen

Február első vasárnapján, 3-án a nagyváradi Katalin-telepen lesz a híveknek lehetőségük az egyházmegye örökös szentségimádásába bekapcsolódni.

 

Előadások a szélütéses és diabéteszes betegek gondozásáról

Február 7-én, csütörtökön beteget gondozó családtagok és szakápolók részére tart képzéseket a katolikus karitász holland szakmai partnere, Coby Willemsen egészségügyi szakápoló, bejegyzett nővér (RN). 13–16 óra között a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők, 16.30–19.30 óra között pedig a szélütést (stroke) szenvedett betegek gondozása, rehabilitációja, lesz a téma. Az előadások nemcsak a gyakorló egészségügyi asszisztensek részére, hanem minden olyan személynek hasznos információkkal szolgálnak majd, aki szélütéses vagy diabéteszes betegeket gondoz. Az előadások angol nyelven, szimultán magyar tolmácsolással zajlanak. Helyszín: a katolikus karitász nagyváradi székhelye (Ion Creangă tér 2. szám). Részvételi díj: egy előadásra 40 lej, mindkét előadásra 65 lej. A helyek száma korlátozott. Feliratkozás és további információk: a 0721/140–393-as telefonszámon vagy személyesen a katolikus karitász nagyváradi titkárságán (Ion Creangă tér 2. szám).

2019.01.30