Egészségmegőrzés télen

Az egyre csökkenő hőmérséklet nem ok arra, hogy elhanyagoljuk a testmozgást, és egész nap a szoba melegében ücsörögjünk. Télen hajlamosak vagyunk rá, hogy keveset mozogjunk, azonban alapvetően fontos, hogy ilyenkor is mozgásban tartsuk a szervezetünket. Az alábbiakban MARTINA LUPU személyi edző, testépítő ad néhány követendő tanácsot olvasóinknak.

– Valóban törvényszerűen meghízunk a hideg időszakban?

– A válasz egyszerű, igen, meghízunk, mivel az anyagcserénk lelassul, emellett a mindennapi mozgás motivációja is csökken. Ehhez még hozzáadódnak a kulináris élvezetek, amelyeknek nem tudunk ellenállni, a téli ünnepekről pedig ne is beszéljünk. A megfázás és az egyéb, ebben az időszakban megjelenő betegségek arra kényszerítenek, hogy megszakítsuk az edzéseinket. Az anyagcsere lelassulásának pedig elkerülhetetlen következménye a zsiradékok lassabb elégetése.

– Mire fontos odafigyelni az étkezés terén?

– Testünknek szüksége van energiára a túléléshez. Az ételek, amelyeket elfogyasztunk, nem egyebek, mint biokémiai formában tárolt energiatartalékok, amelyeket az emberi szervezet képes lebontani és kivonni belőlük az energiát saját céljaira. Egyre nagyobb az érdeklődés a kiegyensúlyozott táplálkozást eredményező élelmiszerek iránt. Az ideális táplálkozásban a bevitel és a feldolgozás között egyensúlynak kell lennie. Az utóbbi időben, főként a fejlettebb társadalmakban, bizonyos tápanyagok hiányát összefüggésbe hozzák a hideg időszakban előforduló betegségek megjelenésével, ezért ajánlatos odafigyelni arra, hogy mit fogyasztunk az évnek ebben a szakaszában. Vegyünk magunkhoz elegendő mennyiségű fehérjét, kerüljük a túl sok cukrot, vigyünk be a szervezetbe elegendő zsírsavat például dió, magvak, hal formájában, és ne feledkezzünk meg a C-vitaminban gazdag gyümölcsökről sem.

– Milyen gyakorlatokat ajánl azoknak, akik télen is formában szeretnének maradni?

– Ahhoz kétség nem fér, hogy a mozgás egészségesen tart. Minél aktívabb valaki, annál jobb egészségnek örvendhet. A fizikai aktivitás segít a szervezet jobb levegőzésében, és a jobb vérkeringéshez is hozzájárul. A sport a legjobb módja annak, hogy javítsunk a tüdő, a szív, a vese és az idegrendszer működésén, mivel elősegíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Gyakorlatilag a mozgás egyenlő a szervezet idő előtti elöregedésének megelőzésével. Hozzájárul a koleszterinszint és a trigliceridek csökkenéséhez, ennek köszönhetően javul a vérkeringés, ami meggátolja, hogy a vérerek falán zsírfoltok alakuljanak ki. A kocogás, a futás vagy a kerékpározás néhány olyan gyakorlat, amelyeket ajánlott végezni mindaddig, amíg be nem áll a nagy hideg. A teremben végzett edzés szintén segít az anyagcsere élénkítésében és a zsírégetésben. Egy sor zsírégető gyakorlat hozzájárul testünk vitalitásának megőrzéséhez, és a legjobb módja annak, hogy egészségesen vészeljük át a telet. Sportolni, mozogni télen is lehet, aki mást mond, az csak kifogást gyárt magának.

2019.02.05
Galéria
Martina Lupunak az edzőterem a második otthona
A személyi edző testépítő versenyeken is bizonyít