Így ápoljuk a hajunkat

Meleg ruhával védjük a testünket, kesztyűvel a kezünket, csizmával a lábunkat, de a hajunkat sem szabad kifelejteni a listáról, ugyanis a hajhagymáink is megérzik a hideget, és károsodhatnak is. A következmények pedig sohasem kellemesek. MOGYORÓS JÚLIA fodrásznőt kértük meg, hogy lássa el olvasóinkat néhány tanáccsal.

– Hogyan védjük hajunkat a hidegben?

– Az egyik gondot télen a száraz levegő okozza. Ilyenkor a bőrünk és a hajunk is sokkal nagyobb odafigyelést és hidratálást igényel. Nagyon gyakori, hogy ilyenkor a haj fénytelenné és vízhiányossá válik, sprőd, száraz lesz a hajvég. Én ilyenkor segítségül hívom a különböző természetes olajokat a hajam ápolására, például a ricinusolajat – ez nemcsak a hidratálásban segít, hanem csökkenti a hajhullást is –, az argán- és a kókuszolajat. Érdemes ezeket akár keverni is, és hajmosás előtt legalább egy órával felvinni a hajra. Én ezt este, a szokásos hajmosás után szoktam alkalmazni, és reggel mosom le, így van idejük a hatóanyagoknak mélyen felszívódni. A még nedves hajra kerüljön a hajvéget ápoló olaj, így sokkal könnyebben felszívódik. Nagyon fontos, hogy figyeljünk arra is, hogy ha a hajunkat copfba vagy kontyba fogjuk, az ne legyen túl szoros. Használjunk vastagabb, puhább hajgumit, ami nem töri meg a hajszálat. Copfba kötés helyett akár be is fonhatjuk.

– Mire kell télen a leginkább odafigyelni?

– Kényes téma szokott lenni a sapka viselete. Hordjuk, ne hordjuk? A férfiaknak és a nőknek is azt tanácsolom, hogy amikor nagyon hideg van, –5 fok alatti hőmérséklet, mindenképp keressük meg azt a sapkát. Ha ugyanis megfáznak a hajhagymák, az bizony hajhulláshoz, akár kopaszodáshoz is vezethet. Sajnos számtalan hasonló esetet láttam már, főleg férfiakon. Azt javaslom, hogy akármennyire is frizuragyilkos a sapka, a hideg napokon intsenek búcsút a zselézett frizurának, mert hosszú távon megéri, hiszen így megelőzhető a korai kopaszodás.

– Hajszárítás során mire figyeljünk?

– Télen elengedhetetlen az alapos szárítás, mivel ha nedves marad a hajtő, megfáznak a hajhagymák, a fejbőrünk. Érdemes a hajszárítót a legalacsonyabb hőfokon használni, hogy valóban szárítsunk, ne pedig égessünk. Így valamivel tovább tart a szárítás, de megéri, ha türelmesek vagyunk, mert így a hajvégek sem száradnak ki annyira. Sok apróság, de ha ezekre odafigyelünk, könnyebben és egészségesebb hajjal vészelhetjük át a telet.

– A férfiaknak mit ajánlana erre az időszakra a hajápolás terén?

– Ilyenkor sok vendégtől hallom, hogy hull a haja. Ez nagyon gyakori probléma, de bizonyos mértékig ebben az időszakban ez természetes folyamat, nem kell megijedni tőle. Hajhullás elleni sampon és B-komplex-vitamin segíthet. Egyébként is ebben az időszakban jobban kell figyelni a megfelelő vitaminbevitelre. Ha ez kevésnek bizonyul, vannak más, összetettebb módszerek is.

– A hideg idő befolyásolja-e a frissen festett hajat?

– Hamarabb kiszárad, ahogyan már említettem, a száraz levegő miatt. De a megfelelő ápolás és hidratálás mellett ez jól kivédhető. Fontos, hogy olyan sampont használjunk, ami kíméletes a festett hajhoz. Odafigyelés és tudatosság, ez a két dolog a legfontosabb; ha ezeket szem előtt tartjuk, télen is csodálatos hajkoronával büszkélkedhetünk.

2019.02.05
Galéria
Mogyorós Júlia saját hajának ápolására is nagy gondot fordít
Copfba kötés helyett egészségesebb a hajfonat
Kulcsszavak: