Márciustól igényelhető a mezőgazdasági támogatás

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) Bihar megyei kirendeltsége közleményben tájékoztatta a gazdákat arról, hogy március 1-től kezdve május 15-éig benyújthatják az ügynökséghez a mezőgazdasági támogatási kérelmeket. Arra kérik a gazdákat: a hatékonyság érdekében a számukra kiküldött meghívókban szereplő napon és órában jelenjenek meg a kirendeltségeknél.

A kérelmeket a kifizetési ügynökség hely és megyei kirendeltségeinél lehet majd benyújtani többféle támogatásra, a területalapú mellett a fiatal gazdák, a növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozók, a környezetbarát mezőgazdaságot művelők vagy a nehéz természeti viszonyok között gazdálkodók is kérhetnek az EU-s alapból.

Az idei kampány során a földterület nagyságáról szóló nyilatkozatot elektronikus úton kell elkészíteni az úgynevezett IPA-Online alkalmazással, a http://lpis.apia.org.ro/ oldalon. A kérvényeket az IPA-Onlien rendszerben a ügynökség azon alkalmazottjának jelenlétében kell majd befejezni, aki a kérvények átvételéért felelős. A kérvények lezárása előtt ellenőrzik például a parcellák digitalizált adatait, és ha a rendszer valamilyen gondot jelent, kijavítják azt. Ezt az eljárást alkalmazzák az állattartók esetében is, a számukra készült internetes alkalmazással.

A gazdáknak egyetlen kérvényt kell benyújtaniuk akkor is, ha különböző településeken vagy akár különböző megyékben használnak földterületeket.

Akik több mint 50 hektárnyi területen gazdálkodnak, az ügynökség megyei kirendeltségénél kell benyújtaniuk a kérvényt, azoknak pedig, akik ennél kevesebb földet használnak, a helyi kirendeltségeken. A gazdáknak a kérvény benyújtásakor igazolniuk kell, hogy a földterületeket ők használják. Azok a gazdák, akik árendába adott föld után kapnak életjáradékot, az elidegenített terület után nem kérhetnek támogatást.

A gazdáknak évente igazolniuk kell azt is, hogy megfelelnek a támogatási követelményeknek, például legalább egy hektárnyi, 3 árnál nem kisebb parcellákból álló területet művelnek meg, szőlő, gyümölcsös, faiskolák stb. esetében pedig legalább 1 ár legyen a terület. Az üvegházi zöldségtermeléshez legalább 3 ár kell, nem kevesebb mint 0,03 hektáros parcellákkal.

A támogatási követelményekről a http://www.apia.org.ro/ro/materiale-de-informare-anul-2019 linken olvashatnak bővebben. A támogatásokkal kapcsolatos részletektől, ideértve a térképeket is, az ügynökség helyi és megyei kirendeltségeinél, valamint a http://www.apia.org.ro/, a http://www.madr.ro/ és a http://www.pndr.ro/ honlapokon tájékozódhatnak.

2019.02.15
Galéria
A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség megyei kirendeltsége Nagyváradon