Tizenkét pontról döntöttek a városházán

Rendkívüli ülést tartott kedden a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület. Az ülés napirendjén egy tucat pont szerepelt.

Többek között jóváhagyták a gázhálózat bővítését az Apateului, a Reményik Sándor és a Nojoridului utcákban, és 4000 lejt adtak a szociális önkéntesek immár hetedik gálájának megszervezésére. Jóváhagyták egy új, építkezési hulladéklerakó megvalósíthatósági tanulmányát és a létesítmény kialakításához szükséges kisajátítások tervét, valamint azt, hogy a váradi önkormányzat idénre és előlegben 2020-ra is kifizesse tagsági hozzájárulását Metropolisz-övezet Közösségközi Fejlesztési Egyesületének. Némi vita után a többségi liberális frakció támogatásával elfogadták a 2009–2028-ra szóló távfűtési korszerűsítési terv módosított változatát is.

Az új hulladéklerakóban az építkezési hulladék mellett helyet kapnak az üveg-, textil-, papír-, műanyag- és egyéb újrahasznosítható hulladékok. Az elektromos és elektronikus szemét és a veszélyes hulladék számára is fenntartanak majd egy konténert. A közel háromezer négyzetméteres telepet a RER Vest Kft. üzemelteti majd az Uzinelor utcában, kialakításának költségeit valamivel több mint egymillió lejre becsülik áfával.

A távfűtési korszerűsítési terv kapcsán Liviu Sabău Popa szociáldemokrata párti frakcióvezető kérdezte meg, hogy a terv költségelemzésében miért 382 lejes gigakalóriánkénti árral számolnak középtávon, az ugyanis száz lejes emelkedést jelent. A frakcióvezető hozzátette: tudomása szerint a gáz árát befagyasztották, a korszerűsítések nyomán pedig elvileg csökkennie kéne a veszteségnek. A kérdésekre Marius Moş, a Nemzetközi Finanszírozású Projektek Igazgatóságának vezetője, Mircea Mălan és Florin Birta alpolgármesterek is válaszoltak, többek között azt, hogy a költségelemzés elkészítésekor úgy kalkuláltak, hogy ne legyen veszteséges a szolgáltatás például a munkabérek további emelése vagy a gázár liberalizálása, illetve a városkasszából most befolyó szubvenció csökkenése esetén se. Az alpolgármesterek azt hangsúlyozták, hogy nem tervben leírt összeg lesz a hőenergia ára, hanem annyi, amennyit az önkormányzati képviselő-testület jóváhagy.

2019.02.19
Galéria