Kihalóban a cipész szakma

Egyre ritkább manapság az olyan, aki a cipészetet választja tanult mesterségének. Ez nagyrészt annak a következménye, hogy a nagyvállalatok mindent gépesítenek, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben készüljenek a cipők. Így viszont egyre rosszabb minőségű lábbelit dobnak piacra olcsón, de az is előfordul, hogy a méregdrága cipő sem közelíti meg minőségben azt a munkát, amit egy cipész tudna nyújtani.

Ma már csak igen kevés olyan cipészműhely létezik, amelyben a régi módszerekkel dolgoznak. A nagyszalontai szakember, Nagy Attila a kevesek egyike. Ő valóban a szakmájának él: kézzel készíti, javítja a lábbelit. Bár több mint három évtizede dolgozik elhivatottan, elmondása szerint még mindig van mit tanulnia.

– Cipésztanoncként kezdtem 1983-ban az akkori Viitorul szövetkezetnél, de még most sem tudok mindent a cipészetről, ma is tanulom a szakmát. Vannak olyan apró fortélyok, amikkel csak most ismerkedem. Manapság már kihalófélben van a hagyományőrző, kézzel, szívvel-lélekkel végzett lábbelikészítés. Ennek az egyik legfőbb oka az iparosodás és a gépesítés. A nagy cipőgyárakban csak egy-egy fázisra tanítanak be munkásokat, nem pedig a cipőkészítés teljes menetére. A másik ok az, hogy nem akar senki cipész lenni, például eddig engem sem keresett meg senki azzal, hogy szeretné megtanulni a mesterséget.

Mennyire keresett manapság a cipész munkája?

– A legtöbb kliens azért keres meg, mert az átlagtól eltérő a lábmérete, és nem kap a kereskedelemben neki megfelelő cipőt. De azért is keresnek, mert csak bőrből dolgozunk, és hozzánk bármilyen garanciális problémával vissza lehet hozni a lábbelit.

Milyen árakkal dolgoznak?

– Férficipőt 100-tól 130 lejes áron, férfibakancsot vagy -csizmát 150–180 lejért, női cipőt 100-110 lejért, bakancsot vagy csizmát 130-250 lejért kaphatnak nálunk.

Van lehetőség cipőrendelésre?

– Természetesen rendelésre is készítünk lábbelit. Ebben az esetben a kliens kiválasztja a modellt, a talpat, levesszük a lábméretet, és elkészítjük a kért lábbelit.

Milyen javításokat végeznek?

– A lehetőségekhez mérten bármilyet: ragasztást, talpalást, cipzárcserét, varrást, de azt is közöljük a klienssel, ha nem éri meg megjavítani az adott lábbelit.

Mit gondol, meddig lehet még jövője a cipész szakmának?

– Véleményem szerint nem túl sokáig. Egyrészt azért, mert ahogy már említettem, nincs utánpótlás, másrészt pedig kevesen vesznek igazi, cipész által készített lábbelit, a legtöbben inkább tömegcikkeket vásárolnak.

 

2019.02.25
Galéria
Különféle modellek közül választhatnak az igényes munkát megbecsülő vásárlók
Kulcsszavak: