Míves házi szappanok

A tusfürdők kora lejárt, már a drogériák polcait is meghódították a magukat natúr, természetes tisztálkodószernek, esetleg kézműves terméknek hirdető, különféle illatú szappanok. A szappangyártás reneszánszát éli, a vásárló pedig nehezen tud választani a rengetegféle termék közül. A nagyszalontai BAGI TÜNDE kézműves szappankészítőtől próbáltunk tájékozódni.

– Mióta foglalkozik szappankészítéssel? Milyen alapanyagokat használ?

– Nagyjából hat éve, sok olvasás, informálódás után kezdtem el. Természetes, százszázalékos tisztaságú alapanyagokat használok. Hidegen sajtolt, extraszűz olajokat, kecsketejet, gyógynövényeket szárított formában, illetve teaként, mézet, méhviaszt, növényi szenet, illóolajat és még nagyon sok mindent. Szeretek új anyagokkal is kísérletezni, az egyik kedvencem a tussah selyem, ezt vadselyemnek is nevezik, hasonlít a hernyóselyemhez.

– Hogyan készül a szappan?

– Több folyamatból áll, az elsőben minden alapanyag a helyére kerül, összekeverednek a komponensek, és reakcióba lépnek egymással. Ezután jön létre az úgynevezett szappanosodás, amikor az olajok szappanná alakulnak a nátrium-hidroxid hatására. Mikor pedig elkészült a szappan, már csak a száradásra kell várni a kipróbálásáig, ez összetételtől függően 6-8 hét. A készítésnél a kedvenc fázisom az, amikor formába öntöm a szappant, s mivel akkor még dolgoznak az anyagok egymással, van olyan, hogy sárgán öntöm bele, és másnap zölden veszem ki, vagy most legutóbb egy zöld teást készítettem, és gyönyörű csokibarna lett. De ha arra gondolunk, hogy a dió zöld burka barnára színezi a kezünket, akkor teljesen érthető a színváltás. Nagyon érdekesen reagálnak az anyagok egymással, a növényi pigmentek pedig csodálatos színeket eredményeznek. Nagyon szeretem mintázni és szépítgetni a szappant, de ezt csak a formába öntéskor lehet. Tehát csak remélni tudom, hogy miután kiveszem a formából és felvágom, úgy fog kinézni, ahogy én „kintről” elképzeltem. Legtöbbször sikerül, de olyan is van, hogy nem.

– Milyennek kell lennie egy jó szappannak?

– A jó szappan illatmentes. Az emberek mindig illat szerint vásárolnak bármilyen kozmetikumot, így szappant is. Ha jó az illata, már nem foglalkoznak az összetételével. Pedig a bőrünk túl nagy felülete az emberi testnek ahhoz, hogy bármit rákenjünk, ezért én azt javaslom, hogy az összetételre is fordítsunk figyelmet. Persze lehet egy szappan illatos, de fontos, hogy illóolajjal készüljön és ne illatolajjal – nagy a különbség. Fontos még, hogy legyen megfelelő tisztító és ápoló hatása, habzása, keménysége. Ezt mind az alapanyagok aránya határozza meg.

2019.02.27
Galéria
Bagi Tünde hat éve készít pipereszappanokat
Egy kávés csoda
Harapnivalóan gyönyörű különlegességek
Igazi levendula az illatosító