Megújulhat a volt pénzügyi palota

A Bihar Megyei Tanács készülő beruházásairól beszélt csütörtökön TRAIAN BODEA, a megyei önkormányzat Liberálisok és Demokraták Szövetségébe tartozó alelnöke.

Megyei büdzsé még nincs, egyelőre nem tudni, hogy mennyi pénzt kap Bihar az állami forrásokból, mivel Klaus Iohannis államfő az Alkotmánybíróságon megtámadta az (amúgy is késéssel elkészült – szerző megj.) országos költségvetési törvényt – vázolta fel a pillanatnyi gazdasági helyzetet Traian Bodea megyei tanácsi alelnök. Hozzátette: az Alkotmánybíróságnak nem hatásköre a büdzsé. A megyei tanács jelenleg a tavalyi büdzsé 1/12-ed részét használhatja fel havonta. Az elmúlt évet egyébként 99,8 millió lejes költségvetési töblettel zárta a megyei tanács, ebből 43,9 millió lej a 2017-es többlet.

Az önkormányzat több nagyszabású projektbe is belekezdene ebben az évben, ilyen például Nagyváradon a pénzügyi palota (a Fő utcán, a 35. szám alatt, a hajdani járóbeteg-rendelő) felújítása,. Ennek tervezése néhány százezer lejbe kerülhet, felújításának költségeit pedig 27 millió lejre becsülik. Illyén építenék meg azt a központot, ahova a csegődi otthon lakói kerülhetnek – ennek költségeit nyolcmillió lejre becsülték –, és saját forrásokból korszerűsítenék a Nagyszalonta–Tenke utat. A megyei ipari parkok létesítését is támogatják, Mezőtelegden már jó ütemben építik az infrastruktúrát, és kiírják a közbeszerzéseket a székelyhídi és a paptamási létesítményekre is. Saját forrásokból támogatják majd a tudományos és technológiai parkot, illetve a repülőtér termináljának befejezését, emellett pályázni fognak egy vagy két állathamvasztóra is, ilyenekben például az járványokban elhullt állatok tetemét semmisítik meg biztonságos körülmények között.

2019.02.28
Galéria