Felújításokról döntött a váradi helyi tanács

Nagyvárad önkormányzati képviselő-testülete február 28-án tartotta meg e havi rendes ülését.

Az ülésen többek között megszavazták, hogy dr. Földes Béla lemondása után dr. Gheorghe Bumbu kerüljön a váradi kórházhálózat igazgatótanácsába. A tervezet voksolása előtt Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető azt javasolta, foglalják a határozatba azt is, hogy köszönőlevelet írnak dr. Földes Bélának a város érdekében végzett munkájáért. Válaszában Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy ezt határozatba sem kell foglalni, magától értődő gesztus, hiszen a közismert nagyváradi orvos önkormányzati képviselő is volt, és nagyon sokat tett a váradi egészségügyért.

Jóváhagyták a nagyváradi Templom tér felújítását is, ezért az ülés végén Pető Dalma önkormányzati képviselő mondott köszönetet a döntéshozóknak és a városháza műszaki igazgatóságának (a projektet ő nyújtotta be tavaly, az első participatív költségvetési pályázathoz). A Biharországnak adott nyilatkozatában elmondta, jelentős eredmény az, hogy bár az eredeti pályázatban a Templom tér rendbetétele szerepelt, a városnak komoly infrastrukturális beruházásokat kell ott végrehajtania, hogy ne csak a tér szépüljön meg. Mondhatni, a lakosság támogatását is elnyert tavalyi pályázat „magával húzta” azt a beruházást, amelyet hosszú évek óta elodázott a város. A mostani határozat értelmében tehát a városi költségvetésből a tér alatt kicserélik az elöregedett vezetékeket is, parkolót alakítanak ki a 630 ezer euró értékű (áfával együtt) beruházás során. A helyi tanácsos szerint az utóbbi évtizedekben Várad-Velencén az aszfaltozások óta nem volt ekkora beruházás. A határozattervezet szerint a tér felújítására öt hónapja lesz a kivitelezőnek.

A Barátok templomának felújítását is jóváhagyták. Amint azt a polgármester megjegyezte, vagy a homlokzat-felújításoknál alkalmazott, öt évre szóló hitelként vagy a felekezeteknek a városkasszából évente megítélt támogatás terhére fogják elszámolni a kiadást a római katolikus egyházzal. A munkálatok költségét 6,4 millió lejre becsülik áfa nélkül, és két év alatt tervezik elvégezni a felújítást.

Az egykori premontrei, ma Mihai Eminescu Főgimnázium teljes, külső-belső felújításának műszaki-gazdasági tervét is jóváhagyta a helyhatóság döntéshozó testülete. A munkálatok költségeit áfa nélkül 34,4 millió lejre becsülik, s szintén két év alatt tervezik elvégezni. A pénz előteremtésére a művelődési minisztériumhoz pályázott a város, ha kedvező lesz az elbírálás, akkor európai uniós alapból lehet finanaszírozni.

2019.02.28
Galéria
A városvezetők, az ülésvezető elnök és a jegyző a tanácsülésen
Az RMDSZ-es tanácstagok (szemben, jobb oldalt) által támogatott több kezdeményezést is elfogadott a testület
Egyhangúlag hagyta jóvá a testület a beruházási terveket