Eredményekről is beszámoltak

Az RMDSZ nagyváradi szervezetének tevékenysége mellet az önkormányzati munkáról is beszélt BOTHÁZY NÁNDOR, a váradi szervezet ügyvezető elnöke és PETŐ DALMA ügyvezető alelnök, váradi helyi tanácsos. Mindketten köszönetet mondtak mindazoknak, akik a különféle aláírásgyűjtésekben és a szavazások során segítségükre voltak.

Februárban iktatták a váradi önkormányzatnál azt a beadványt, melyben kérik, hogy a Vámház (ma Sucevei) utca átnevezése esetén vegyék figyelembe Heyman Éva nevét, mondat Botházy Nándor. A váraid önkormányzati képviselő-testület januári ülését szerepelt egy határozattervezet, melyet végül visszavontak, abban a Zsidó deportáltak utcanevet javasolták, idézte fel Pető Dalma. Azt is elmondta, beszélt a váradi zsidó közösség tagjaival, a közösségi oldalon is konzultált a váradiakkal, ott Heyman Éva, illetve dr. Mózes Károly neve merült fel mint méltó emlékezés, és Heyman Éva nevét többen választották.

Lakossági bejelentésből értesült a megyeszékhelyen működő RMDSZ-szervezet arról, hogy a Nagyváradot Biharszentandrással összekötő új úthoz kikerült ugyan város határát jelző helységnévtábla, de azon csak románul tüntették fel a város nevé. A szervezet képviselői levélben fordultak az önkormányzathoz, és felszólították, hogy a hatályos törvényeknek megfelelően magyarul is írják ki a városnevet, számolt be a történtekről Botházy Nándor, a Szövetség váradi szervezetének ügyvezető elnöke.

Februárban iktatták azt a 2500 aláírást, melyet annak érdekében gyűjtöttek össze, hogy a Szacsvay Imre szobra körüli kis teret az 1848/49-es forradalom és szabadságharc mártír országgyűlési jegyzőjéről nevezzék el. Az ügyvezető elnök hangsúlyozta: a változás nem érinti a környék többi elnevezését, nem kell személyi igazolványt cserélni senkinek. Hozzátette: az aláírásgyűjtést Szacsvay Imre születésének 200. évfordulója alkalmából indították, méltó megemlékezés lenne, ha halálának 170. évfordulójára, idén októberre ismét közterület viselhetné a nevét Váradon.

Sikerrel zárult a közösségi költségvetés pályázata – tért át más témára Pető Dalma. Emlékeztetett rá, hogy a biharpüspöki sport- és szabadidőpark létesítése, illetve az egykor Váradon keresztülhaladó 0 délkörnek emléket állító kezdeményezés bekerült a támogatandó tíz projekt közé. Az önkormányzati képviselő azt is elmondta – annak idején már honlapunkon is olvashattak róla –, hogy a februári tanácsülésen döntöttek a Templom tér felújításáról. Erre a tavaly meghirdetett közösség költségvetésből pályáztak, és végül a tervezett 200 ezer eurós beruházást helyett 630 ezer eurót fektet be ott az önkormányzat, mivel szükségessé vált a téren a közművezetékek cseréje is.

Végezetül az európai parlamenti választáson való induláshoz szükséges támogató aláírások gyűjtéséről beszélt Botházy Nándor. Váradon az RDMSZ-székházakban és a Körös áruház előtt (10 és 17 óra között), valamint az RMDSZ és a nőszervezet rendezvényein is gyűjtik a szignóka. Március 9-én, szombaton pedig 10 és 11 óra között Winkler Gula EP-képviselő és listavezető jelölt is ott lesz a Körös áruház előtti aláírásgyűjtő standnál, tőle ott bárki kérdezhet.

2019.03.07
Galéria
Botházy Nándor és Pető Dalma