Válaszokat vár a frakcióvezető

Írásban kért választ a nagyváradi önkormányzattól annak pereiről KIREI MELINDA, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, aki hiányolja a tavaly év költségvetési végrehajtását is.

„A stílus maga az ember” – idézte Georges-Louis Leclerc 1733-ban, akadémiai székfoglalóján elhangzott mondatát Kirei Melinda kedden megtartott sajtótájékoztatója elején. A magyar érdekvédelmi szervezet helyi tanácsi frakciójának vezetője a váradi önkormányzat és a polgármester hozzáállásáról is beszélt. A frakcióvezető nehezményezte, hogy bár a városháza igazgatóságai már közzétették éves jelentéseiket, a tanács még mindig nem voksolhatott a tavalyi költségvetés végrehajtásáról. Ezt rendszerint az előző évi költségvetés elfogadása előtt kellene megtenni, ez azonban Nagyváradon az utóbbi öt évben fordítva történt, tavaly például február 15-én fogadták el a büdzsét, május 24-én pedig az előző év költségvetési végrehajtását. A sorrend azért nem megfelelő, mert az előző évi költségvetés végrehajtásának ismeretében lehet érdemi javaslatokat tenni az az évi büdzsétervezethez, tette hozzá.

A frakcióvezető felidézte: az önkormányzat legutóbbi ülésén azt javasolta, foglalják határozatba és küldjenek köszönőlevelet az időközben elhunyt dr. Földes Bélának a város érdekében végzett munkájáért. Mint elmondta, sajtóhírekből úgy értesült róla, ez nem történt meg, most pedig már késő.

Szintén írásban kért tájékoztatást Kirei Melinda arról, hogy milyen perekben volt részes az önkormányzat az elmúlt három évben, illetve a már lezárt ügyekben milyen ítéletek születtek. Tette ezt mindazért, mert – mint mondta – körülbelül háromhavonta az önkormányzati képviselők jóváhagyását kérik külső jogi szolgáltatások szerződtetésére, azonban nem tudni, hogy ezeket milyen perekben mennyiért és milyen eredménnyel alkalmazzák. A frakcióvezető elmondta: érdekelné az is, hogy például milyen arányban vesztettek, illetve nyertek pereket olyan esetben, amikor külső cég, illetve amikor a hivatal saját jogi igazgatósága képviselte az önkormányzatot a perekben. Azt sem mindig tudni, milyen perek folynak, és hogy az önkormányzat felperesként vagy alperesként vesz részt, illetve hogy mekkorára rúgnak ezen perek költségei. A frakcióvezető újságírói kérdésre válaszolva elmondta: a törvényes, 30 napos határidőnél hamarabb nem számít válaszokra.

2019.03.12
Galéria