https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1008
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Kultúra
2019.03.21

Májusban újból HolnapUtán Fesztivál

Három ország nyolc társulatának tizenkét előadását láthatja a közönség május 1–5. között a hetedik alkalommal Nagyváradon megtartandó HolnapUtán Fesztiválon.

Az ötnapos eseménysorozat célja, hogy a Kárpát-medence legjelentősebb színházi műhelyeiben fiatal alkotók által színre vitt produkciókat szemlézze, és megmutatkozási lehetőséget teremtsen pályakezdő tehetségeknek. A részletekről, újdonságokról, érdekességekről sajtótájékoztatón számolt be Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Fazakas Márta, a Szigligeti Társulat művészeti titkára, a HolnapUtán Fesztivál főszervezője és Biró Árpád Levente kommunikációs felelős. Mint elhangzott: az idei fesztivál alaptematikája a múltidézés és jövőbe mutatás. Ezt sugallja a 2019-es HolnapUtán Fesztivál plakátja is. A programban jó néhány formabontó produkció is található. A múlthoz való viszonyulással, valamint a múltnak a jövőre való hatásával, mondhatni, mindenik előadás foglalkozik majd valamiképpen. Ami szintén lényeges szempont: egyfelől képet kaphat a közönség az erdélyi, partiumi fiatal színházi alkotók  munkájáról, másrészt a magyarországi és vajdasági színházművészet alakulásáról.

A VII. HolnapUtán Fesztiválon a magyar színházi élet olyan kiválóságai vesznek részt, mint a budapesti Örkény Színház vagy a formabontó előadásairól híres szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A szervezők nagy súlyt helyeznek arra is, hogy a független  társulatok alkotói tevékenységébe is betekintést nyújtsanak, így a fesztiválon a kolozsvári Váróterem Projekt előadása, illetve a budapesti K2 Színház és a Miskolci Nemzeti Színház koprodukciója is látható lesz. A HolnapUtán célkitűzéseinek megfelelően az előadáskínálatot a magyar nyelvterületen működő színházművészeti főiskolák előadásai egészítik ki, amelyek közül az idei fesztiválon a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, valamint a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem színészhallgatói is képviseltetik magukat.

Az esemény összművészeti jellegét idén is tárlatnyitó, illetve koncert biztosítja, mindemellett műhelymunka lesz a színészhallgatóknak, valamint megtartják a művészeti titkárok szakmai találkozóját a Magyar Színházi Szövetséggel együttműködésben.

Nagytermi előadások

A VII. HolnapUtán Fesztivál nagytermi előadásainak sorát a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának A tavasz ébredése című fizikai színházi produkciója nyitja május 2-án, csütörtökön 17 órától. A Györfi Csaba által rendezett-koreografált produkció szereplői mindannyian saját boldogságuk keresése közben ütköznek falakba egy torz társadalmi rend keretei között, amelyben kőkemény szabályok és normák lehetetlenítik el a tudásvágyat, a tettvágyat, a fejlődést és egyáltalán, a testtel, a szexualitással kapcsolatos viszonyaikat. Az előadást nagyszínpadi stúdiótérben tartják meg.

Először vendégszerepel Váradon a budapesti Örkény Színház: május 3-án, pénteken 19 órától Secondhand című nagyszabású produkciójával lesz jelen a magyarországi művészszínház csaknem teljes társulata. A Szvetlana Alekszejevics Nobel-díjas írónő dokumentumregényei által inspirált előadásban olyan színészegyéniségek lépnek színpadra, mint Pogány Judit, Csákányi Eszter, Csuja Imre, Polgár Csaba vagy Bíró Eszter.

A HolnapUtán Fesztiál szervezői szintén első alkalommal látnak vendégül vajdasági társulatot: május 4-én, szombaton 19 órától a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház mutatja be a Vlagyimir Majakovszkij költeményéből született Felhő a nadrágban című produkciót. A forradalom társadalmi jelenségeit és hatásait tárgyaló formabontó előadást Kokan Mladenovic nemzetközi elismertségnek örvendő szerb rendező vitte színre. A szabadkai művészek olyan különös színházi nyelvezetet használnak,a mellyel sem a magyarországi, sem a romániai teátrumoknál nem találkozni.

A VII. HolnapUtán Fesztivál utolsó napján nagyszínpadi stúdió formátumban mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház társulata a budapesti K2 Színházzal koprodukcióban készült Eklektikon 2048 című előadást, amely rendhagyó módon tárgyalja az emlékezetkultúra és kánonképzés kortárs problémáit. Valamelyik világ. 2048. március 15. A forradalom és szabadságharc kétszázadik évfordulója. A Pángalaktikus Monarchia rendhagyó ülésének csillagideje: a Dimenziók Egyesült Föderációja felfedezett egy, a transzcendentális hiperűrben terjeszkedő, szintetikus telepata entitást, amely világokat fal fel féktelen falánkságában. De lehetséges, hogy az entitás pusztán a vég kezdete. Babits Mihály, az ex-nyugatos felébredt alvó ügynök hozzálát, hogy mindörökre feltegye a pontot az évek és világok óta zajló intergalaktikus játszma i betűjére, méghozzá nem mással az oldalán, mint ifj. Arnóti Dezsővel.

Stúdiótermi előadások

A VII. HolnapUtán Fesztivál programjának gerincét a térség színházművészeti hallgatóinak előadásai alkotják. Ennek jegyében a fesztivál nyitányaként május 1-én és 2-án a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves hallgatóinak három produkcióját láthatja a közönség, akik Meggyeskert című Csehov-adaptációjukkal (rendező: Zsótér Sándor), Tűznyelők című improvizációs előadásukkal (rendező: Kárpáti Péter) és a Nyíregyháza utca című tabudöntögető produkciójukkal érkeznek Nagyváradra.

A fesztivál harmadik napján, május 3-án, 17 órától a Kosztolányi Dezső Színház monodrámáját, a Tolnai Ottó költészetéből inspirálódott Karton és Karfiolt láthatja a publikum, ezt követően, 18 órától pedig Renczés Viktória, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatójának Hateha című előadását tűzik műsorra a szervezők. A főiskolásoknak szóló szekcióban a kolozsvári BBTE Magyar Színházi Intézetének harmadévesei május 4-én, 17 órától Zabhegyező című regényadaptációjukat mutatják be, május 5-én, 15 órától pedig Tavaszi áldozat című táncelőadásukat láthatja a közönség.

A stúdiótermi előadások sorát a nagyváradi származású Lovassy Cseh Tamás által írt és rendezett Románia 100 című előadás zárja: a kolozsvári Váróterem Projekt független színház előadásában a román-magyar viszonyokat és az erdélyi társadalmi jelenségeket állítják pellengérre az alkotók.

A VII. HolnapUtán Fesztiválról bővebb tájékoztatás az esemény és a Szigligeti Színház honlapján (www.holnaputan.szigligeti.ro, www.szigligeti.ro ), illetve Facebook-oldalain található. A szervezők felhívják az okostelefonnal rendelkezők figyelmét arra, hogy a VII. HolnapUtán Fesztivál programja hamarosan a FestivApp mobilapplikáció segítségével is elérhetővé válik.

A VII. HolnapUtán Fesztivál előadásaira jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, illetve online, a www.biletmaster.ro oldalon. A szervezők kedvezményes, 60 lejes fesztiválbérletet bocsátanak ki, mely négy, tetszőlegesen választható előadásra érvényesíthető.

A május 1–5. között tartandó VII. HolnapUtán Fesztivál programja a következő:

Május 1., szerda: 

Május 2., csütörtök:

Május 3., péntek:

Május 4., szombat:

Május 5., vasárnap: