https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1057
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Gazdaság
2019.04.05

Két programot is indít Környezetvédelmi Alap

Április 10. és június 10. között a nem EU-konform városi szeméttelepek lezárására, illetve az elszigetelt házak napelemekkel való ellátására adnak támogatást, tájékoztatott az alap alelnöke, Dorin Corcheș.

A nem EU-konform szeméttelepek lezárásának támogatására azért van szükség, mert helyi szinten kevés az erre fordítható pénz, ugyanakkor Románia kötelezettséget vállalt ezek bezárására. A bezárandó telepek listáját a Környezetvédelmi Alap honlapján teszik közzé.

Szintén április 10. és június 10. között pályázhatnak először Romániában napelemes áramellátásra mindazok, akik elszigetelt környezetben élnek, és házukat nem tudják csatlakoztatni az országos elektromos hálózatra. A támogatásra azok az önkormányzatok pályázhatnak, amelyek területén olyan házak találhatók, amelyek legalább két kilométernyire vannak az országos hálózattól. Az önkormányzatoknak egy pályázati időszakban egy támogatási kérelmet kell benyújtaniuk, ezen természetesen több ház is szerepelhet. Egy ház csak egyszer kaphat vissza nem térítendő támogatást, az iratcsomókat pedig a területileg illetékes megyei tanácsokhoz kell benyújtani.

Ebben az évben 230 millió lejt szánnak a programra, ebből Bihar megyének 7 525 000 lej jut, amiből 301 háztartás kaphat napelemeket. A támogatás egyébként a költségeket teljesen fedezi, de nem lehet több 25 ezer lejnél egy háztartás esetében.