https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1071
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település:
Rovat: Gazdaság
2019.04.11

Kezdődik a roncsautócsere

Ebben az évben a régi járművek újra és környezetbarátra cserélését két állami finanszírozású program is segíti, tájékoztatott közleményében Dorin Corcheș, a Környezetvédelmi Alap alelnöke.

A Rabla Clasic elnevezésű program a hibrid, a Rabla Plus pedig az elektromos autók vásárlását támogatja. Előbbiben 200 millió lejt magánszemélyek, 35 millió lejt pedig jogi személyek használhatnak fel, a Rabla Plusz programban pedig 15 millió lej jut a magánszemélyeknek, 60 millió lej pedig a cégeknek. Utóbbira pályázóknak nem szükséges leadniuk a régi autót.

A jogi személyek és közintézmények április 12. és szeptember 30. között nyújthatják be iratcsomóikat a Környezetvédelmi Alaphoz mindkét programra.

A Rabla Clasic keretében 6500 lej támogatást adnak egy nyolc évesnél régebbi autó forgalomból való kivonásáért, az új, vegyes üzemű gépjármű széndioxid-kibocsátása legtöbb 120 gramm lehet kilométerenként, illetve 140 g az úgynevezett WLTP standard szerint. Emellé még egy 1000 lej értékű, úgynevezett ökobónuszt is kaphat a vásárló, ha legtöbb 96 g (105 g a WLTP standard szerint) kilométerenkénti széndioxid-kibocsátású autót vásárol. Az ökobónusz mellett vagy helyette további 1700 lej jár hibrid hajtóművű kocsi vásárlása esetén. Mindkét kedvezmény akkor jár, ha mind a két feltétel teljesül.

A Rabla Plus program keretében egy 45 ezer lej értékű, úgynevezett ökojegyet kaphat a vásároló, de a támogatás nem lehet több, mint a megveendő elektromos jármű kereskedelmi árának a fele. Ha a megvásárolandó új autó hibrid hajtóművű, de széndioxid-kibocsátása kisebb, mint 50 g (70 g a WLTP standard szerint), akkor 20 ezer lejes, de a kereskedelmi ár felénél nem több támogatást kaphat az autóvásárló.

A két program támogatásai összeadódhatnak: ha a tulajdonos kivonatja a forgalomból nyolc évesnél régebbi autóját, és elektromos járművet vesz, akkor a 6500 lejes támogatást és 45 ezer lejes ökojegyet is megkaphatja, ha pedig hibrid hajtóművű autót vesz, akkor a 6500 lej mellé a 20 ezer lej értékű ökojegy jár neki.