https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1072
Szerző: Máté Zsófia
Település: Belényes
Rovat: Kultúra, Közélet
2019.04.11

Nagyváradi főhajtás a költészet napján

Irodalomkedvelő, versszerető váradiak virággal keresték fel csütörtök délután József Attila szobrát a Petőfi-parkban. Az RMDSZ városi, illetve réti és dél-rogériuszi körzetének szervezésében rövid megemlékezést tartottak a költészet napja alkalmából.

Körbekerítve, virágokkal körülültetve várta József Attila Petőfi-parkbeli szobra a költészet napjáról megemlékező nagyváradiakat április 11-én. A magyar érdekvédelmi szervezet városi, körzeti vezetői gondoskodtak a méltó környezetről, és Meleg Vilmos színművész, a váradi szervezet elnöke beszélt tömören a nap jelentőségéről.

A magyar költészet napját ötvenöt éve ünnepeljük József Attila születésének napján, de ugyancsak április 11-én jött a világra Márai Sándor is. A váradiaknak igen kedves Horváth Imrére is emlékezett, aki ezen a napon „szállt át az örökkévalóságba”. Meleg Vilmos az ő alakját idézte fel a Várad című költemény előadásával.

Emlékeztetett arra is, hogy József Attila szobra az alkotó, Wágner Nándor képzőművész és neje, Csio, illetve az Academia Humana alapítvány jóvoltából állhat Nagyváradon. Majd – az eredeti tervétől eltérően, egy jelen lévő megemlékező kérésére – a költő Mama című versét szavalta el. Azt is elárulta, hogy innen Nagyszalontára indul, ott a Kiss Stúdió színház versműsorával ünneplik meg a jeles napot.

A versbarátok – idősek és fiatalok egyaránt – ezután elhelyezték koszorúikat, virágaikat a szobor lábainál. A költő bronzmását versvirágok is díszítették: a papírszirmokra József Attila sorait írták a költészetet ily módon ünneplő diákok.