https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1074
Szerző:
Település: Nagyvárad
Rovat: Hírek
2019.04.12

A lövészárkok művészete

A Trench Art jelenség – Művészet a lövészárkokból (1918–1980) címmel nyílik meg a nagyváradi Körösvidéki Múzeum új kiállítása április 17-én, szerdán 12 órakor. A június 30-áig látogatható tárlattal  a román hadsereg váradi és bihari bevonulására emlékeznek.

A lövészárkok művészetéhez tartoznak azok a dísztárgyak, melyek katonák, a hadseregek kisegítői, hadifoglyok vagy akár civilek alkottak, és fegyveres konfliktushoz vagy annak következményeihez kötődnek. A Váradon látható darabok Cristian Dumitru gyűjteményének részei, legtöbbjük az I. világháború alatt készült az európai frontokon, és vannak közöttük olyan tárgyak is, amelyeket polgári célokra is használtak a háború után: távcsövek, iránytűk, lámpák stb.

Egy belépőjegy 8 lejbe kerül. Négy éven fölüli gyermekeknek, diákoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak 4 lej a jegy. Ezzel a belépővel Az antik Róma című tárlat kivételével a múzeum időszakos kiállításai is megtekinthetők. A négy éven aluli, valamint nevelőotthonokban élő gyermekek, a háborús veteránok, a volt és jelenlegi múzeumi alkalmazottak ingyen tekinthetik meg a tárlatot.