https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1095
Szerző: Szőke Ferenc
Település: Margitta
Rovat: Kultúra
2019.04.21

Külföldön is elismerik tehetségét

PAPP GÁBOR margittai festőművész neve város- és megyeszerte ismert és elismert, de egyre ismertebbé válik országosan is, az anyaországban és Európa magyarlakta vidékein egyaránt. Legutóbbi kiállítását idén februárban a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár Benedek Elekről elnevezett fiókkönyvtárában csodálhatták meg a művészetkedvelők több mint három héten át.

Kántor Béla debreceni könyvtáros régi ismerőse és tisztelője Papp Gábornak. Ismeretségük a ’90-es évekre vezethető vissza, amikor még a debreceni MDF-székházban dolgozott, és ott a margittai festő több alkalommal bemutatta műveit. Legutóbb februárban Kántor Béla meghívására a Méliusz Juhász Péter Könyvtár egyik fiókegységében mutatta be alkotásait Papp Gábor. A Debreceni Egyetemen orvosi karának aulájában és könyvtárában is voltak tárlatai. Kedvelték a fiatalok, ezért ismétlődtek a meghívások. A Debreceni Kortárs Galéria állandó kiállításai, a Helyőrségi Klub és neves szállodák is teret adtak festményeinek.

Mondhatni, hogy a cívisváros képzőművészetet kedvelő közönsége előtt ismert és kedvelt lett a margittai művész. Ezt látványosan bizonyítja a legutóbbi tárlatnyitón megjelent igen tekintélyes létszámú részvevő. Papp Gábor munkásságát és a kiállított alkotásokat Csiszár Mihály, az Erdélyi Szövetségek Egyesületének elnöke, a debreceni Rotary Klub titkára méltatta. A kiállított műveken egyéb témák mellett megjelent a kolozsvári Szent Mihály-templom, a nagyváradi római katolikus püspöki palota, az erdődi vár, a nagykárolyi kastély és a segesvári vár. A méltató kitért azokra a történelmi eseményekre is, melyek a festmények kapcsán jutottak eszébe. Ezáltal a megnyitó részvevői történelmi visszatekintő tanúi is lehettek.

A debreceni közönséget erősítették jelenlétükkel a Margittáról és Bihar megyéből érkezett művésztársak és barátok. Jelen volt Gavrucza Tibor, a nagyváradi Tibor Ernő galéria művészeti vezetője és Stelian Silaghi margittai festőművész. A magyarországi Pócspetriből pedig Ștefan Gnandt és Májer Zoltán képzőművészek tisztelték meg jelenlétükkel a megnyitót. A debreceniek között voltak olyanok, akik korábban Margittáról vagy Bihar megye más vidékéről települtek át, és jólesett nekik egy kis „otthoni művészetet” élvezni.

Papp Gábor művei idén nyáron a tengerentúlra is elkerülnek, hiszen a Kanadába települt Derecskei József művésztársa, régi barátja meghívta egy ottani kiállításra, s ezt ő köszönettel el is fogadta. Számára ezáltal tovább nyílik a világ, és öregbíti szülővárosa hírnevét a messze távolban is. Vándorkiállításon már bemutathatta műveit az Egyesült Államokban és Japánban.

Termékeny és igen aktív művész Papp Gábor, minden alkalmat megragad arra, hogy dolgozhasson és tovább képezze magát. Csak tavaly kilenc alkotótáborban vett részt, és idő hiányában ugyanennyi meghívásnak nem tudott eleget tenni. Alkotó tagja volt a miskolci, a tiszapüspöki, a pócspetri (mindhárom magyarországi), a kassai, a tátralomnici, a nagymegyeri (mindhárom szlovákiai) és a montenegrói, az itthoniak közül pedig a barátkai és a micskei művésztáboroknak. Ezeket nagyon hasznos összejöveteleknek tartja, a részvevők sokat tudnak fejlődni szakmailag, hiszen a gyönyörű tájak ihletet adnak, és egymástól is sokat tanulnak.

Egy alkalommal Margittán is szerveztek képzőművészeti alkotótábort, melynek szakmai szempontból a város képzőművészei voltak a fő mozgatórugói, az anyagi fedezetet pedig pályázat útján a Pro Folk Egyesület teremtette elő. Sikeres volt a kezdeményezés, és szándékukban áll újra megrendezni.

Az a tény, hogy Margittának van képzőművészeti galériája, Papp Gábor és művésztársai kitartó munkájának is köszönhető. Első kiállításuk 1988-ban volt az akkori Pionírházban, és nagy sikert aratott. Ezen felbuzdulva kérvényeztek a Polgármesteri Hivatalban egy olyan közösségi helyet, ahol kiállítják munkáikat és esetleg alkothatnak is. Papp Gábor szinte évente megújította a kérelmet, de eredménye csak 30 év elteltével lett, amikor 2018-ban a felújított művelődési ház egy galériával bővült. Felszereléséhez ő maga is segédkezet nyújtott, a továbbiakban pedig ő lett a galéria művészeti vezetője. A létesítmény nem hever parlagon, hiszen rendszeresen kiállítják itt műveiket a helyi és más településekről, illetve országokból érkező művészek. Közöttük voltak olyanok, akik Margittáról elköltözve máshol érlelik művészetük gyümölcseit, de szívesen hazalátogatnak szülővárosukba egy-egy kiállítás erejéig. A galériában időnként helyet adnak a fotósok tárlatainak is, így újabb színfolttal bővül a kínálat.

Papp Gábor maga is fotózik, de csak hobbiból. Jelenleg azon ügyködik, hogy valahol, valahogyan kialakítsanak a város művészeinek egy műtermet, ahol alkothatnának, tanulhatnának, taníthatnának. Ugyanis szívesen adnák át tapasztalataikat a szárnyukat bontogató fiatal művészpalántáknak. Kitartását ismerve van rá esély, hogy ez megvalósuljon. Azt is szeretné elérni, hogy a városháza tanácstermében állandó kiállításuk legyen a helybeli képzőművészeknek. Javaslatára kedvező visszajelzés érkezett, így hamarosan hozzáláthat tervének kivitelezéséhez.

Papp Gábor 1963-ban született Margittán, ott végezte el az általános iskolát. Szülei felismerték tehetségét, és ötödikes korától különórára járatták Rácz Károly rajztanár-képzőművészhez, majd egy ideig Kristófi János festőművész is foglalkozott vele. Mindketten úgy látták, tehetséges festőpalántát találtak. Tanulmányait Nagyváradon folytatta a Művészeti Líceumban, de ez sajnos kormányrendelettel akkor megszűnt, ezért a temesvári Ion Vidu Képzőművészeti Líceumban fejezte be, esti tagozaton. Felvételije a képzőművészeti egyetemre nem sikerült, de nem keseredett el, autodidakta úton és sok-sok munkával képezte magát és képzi mind a mai napig. Elismertsége a bizonyíték arra, hogy sikerrel tette.

Főként olajjal dolgozik, de időnként akrillal és vízfestékkel is, alkalomadtán pedig grafikákat készít. Stílusa az évek folyamán változott. Jelenleg ötvözi a klasszikust az absztrakttal, ezt a módszert a margittaiak „Papp Gabi stílusnak” nevezték el. Felesége is a művészettel kötelezte el magát, mivel kerámiával foglalkozik, leányuk pedig szintén a festészetet választotta. Jelenleg körvonalazódik egy meghívásuk Miskolcra (Magyarország), ott az egész család együtt kiállíthatná legújabb munkáit.