https://biharmegye.ro/index.php?oldal=iras&id=1118
Szerző: Fried Noémi Lujza
Település: Nagyvárad
Rovat: Közélet, Hírek
2019.05.02

Vasárnap kezdődik a Festum Varadinum

Május 5-én kezdődik és két héten át tart a 28. alkalommal megszervezett Festum Varadinum Nagyváradon.

A rendezvénysorozatról csütörtökön Koncsek Zita, a szervező Varadinum Kulturális Alapítvány vezetője, Komolay Szabolcs debreceni alpolgármester és Szabó Ödön programkurátor tájékoztatott. A 28. alkalommal megszervezett rendezvénysorozat programja ezúttal is az egyházak, iskolák, civil szervezetek közreműködésével állt össze. Értéket jelent, szórakozásra is lehetőséget ad, és összefogja a magyarságot, mondta Koncsek Zita, s hozzátette: a Varadinum illetve annak elő- és utórendezvényei mintegy 150 rendezvényt jelentenek, közöttük mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Ebben az évben tudatosan a fiatalok megszólítására figyeltek, hiszen ők viszik majd tovább a rendezvénysorozatot, mondta.

A kultúra az a nyelv, ami össze tudja hozni az embereket, mutatott rá Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális területért is felelős alpolgármestere,. Felidézte: 2017-ben hivatalos együttműködés is létrejött a két város kulturális intézményei között, majd 2018-ban ez tovább bővült. Az alpolgármester hozzátette: a Festum Varadinum, melynek debreceni résztvevői is lesznek, jó példa a kultúra egyesítő szerepére. Komolay Szabolcs azt is elmondta: május 5-én, vasárnap a Csokonai Színház, a Debreceni Népi Együttes és a Hajdú Táncegyüttes közös produkcióját láthatják a váradiak, ez annak állít emléket, hogy 170 évvel ezelőtt, 1849-ben Debrecen volt Magyarország fővárosa. Szabó Ödön később hozzátette: az eredetileg szabadtérinek tervezett előadásnak fedett helyszínt keresnek, aznapra ugyanis hűvös, esős időt jeleznek. A debreceni Csokonai Színház bemutatja továbbá Molnár Ferenc Játék a kastélyban című előadását is, fellép majd a Kodály Kórus, a Vojtina Bábszínházzal és váradi filharmonikusokkal közösen Balassi Bálint Szép magyar komédiájával, illetve a Debreceni tavaszi tárlat alkotóinak kiállítását is láthatjuk majd Nagyváradon.

A Festum Varadinum alkalmával láthatják a nézők A Pál utcai fiúk című musicalt, mondta Szabó Ödön, ennek tudomása szerint nem volt még szabadtéri bemutatója. Hozzátette: akik meghallgatják a grund-dalt, megérthetik, mit gondolunk a közösségről, Nagyváradról.

Az Erdélyben a sepsiszentgyörgyivel együtt a legrégebb óta megtartott nagyváradi kulturális fesztivál immár kéthetesre bővült, és nincs olyan kulturális vagy akár politikai irányzat, melynek képviselői ne szerveznének eseményt, tette hozzá. Köszönetet mondott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a támogatásért, illetve a debreceni önkormányzatnak is, hiszen bebizonyosodott: a kulturális együttműködés folytatódik, s nem csak ara az időszakra szólt, míg Debrecen megpályázta az Európa kulturális fővárosa címet.

Szabó Ödön az idei programokból négy olyan sorozatot emelt ki, amelyek önálló fesztiválként is megállnák a helyüket. Ilyen a Varadinum színházi fesztivál, A magyar film napjai, mely alatt hét magyar filmet láthatnak a Cinema Palace-ban. Szintén megállná helyét önálló programként a Nagyváradi Magyar Diákszövetség szervezésében megtartandó diákfesztivál, illetve a május 10–12. között megtartandó Minden magyar majálisa. Utóbbi fellépői között ott lesz a Bikini és a Republic együttes mellett a Kormorán és Geszti Péter is, de a háromnapossá bővült rendezvényen jelen lesznek például a Barátok közt népszerű tévésorozat szereplői is.

Tíz magyar és egy román nyelvű könyvt is bemutatnak majd, köztük Kinde Annamária verseskötetét. Nyomdába kerül Kormányos László könyve, a Nagyvárad krónikája, megszervezik a történészkonferenciát – sorolta a pogramkurátor, s az iskolák közreműködését is megköszönte. Azt is elárulta: a Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) 75 évvel ezelőtt lett magyar bajnok, így a NAC és a debreceni meg kolozsvári ifi csapatok részvételével minibajnokságot is tartanak.

Az ünnepségsorozat részletes programját megtalálják a https://issuu.com/szigligetiszinhaz/docs/festum_varadinum_2019 internetes címen, illetve a rendezvény Facebook-oldalán (https://hu-hu.facebook.com/varadinum/) a téma szerint csoportosított programok beharangozóját is megtalálják.